Önce dana etinin kısımlarına ve kullanım alanlarına kısaca göz atalım:
- Kontrfile: Yumuşaktır, ızgara için uygundur.
- Bonfile: Yumuşaktır, ızgara için uygundur.
- Nuar: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur.
- Kontrnuar: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur
- Sokum: Kuşbaşı olarak kullanılır.
- Tranç: Kuşbaşı olarak kullanılır.-kuş başı
- Yumurta: Kuşbaşı olarak kullanılır.
- Antrikot: Yumuşaktır, ızgara için uygundur.
- Bodigo: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur -haşlamalık
- Döş: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.
- Pençeta: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.
- Kürek: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.
- Gerdan: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır.
Başlıca Et Yemekleri:
Dana eti çok sayıda yemeğin hazırlanmasında ana malzeme olarak kullanılır, bu yemeklerden bazıları: Haşlama et (yahni) , kızartma (kavurma), köfte, döner, şiş kebap ve diğer kebaplar, biftek (ızgara veya salçalı yemek), tas kebabı veya et soteler, kıymalı yemekler, etli sebze yemekleri, sebzeli türlüler, kıymalı dolmalardır.
Et Seçimi ve Miktar Belirleme:
Hangi yemeği yapacağınıza önceden karar verin. Buna göre alışverişe çıktığınızda etin hangi kısmından alacağınızdan emin olun. Eti mümkünse pişirmeden bir gün önce satın alın, bir gün sosta dinlendirmeniz gereken yemekler için bu en idealidir. Derin dondurucuda uzun süre bekleyen et yeni alındığı gibi lezzetli olmaz. Bunu da lütfen göz önünde bulundurun.
Kırmızı etin fazla tüketilmesi özellikle belirli bir yaşın üstündeki bireylerde Trigliserit ve LDL (kötü huylu kolesterol) düzeylerinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle haftada 1–2 kez kırmızı et tüketmeye gayret edin. Bir kişi için etin porsiyonu en fazla 150 gr olmalıdır. Bu miktar piştikten sonra 100–120 gr olmaktadır. Ağır işte çalışanlar, sporcular ve ergenlik çağındaki çocuklar için etin porsiyon miktarı 200–250 gr olabilir.
Et pişirirken:
Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar.
Eti terbiyelerken kuru soğan ve sarımsaktan, baharatlardan, taze kekik ve defne yaprağından, yoğurt ve zeytin yağından yararlanabilirsiniz .
Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.
Eti pişirirken düdüklü tencere kullanırsanız zaman tasarrufu sağlamış olursunuz. Ayrıca besin değeri kaybını da en aza indirmiş olursunuz.
merhaba sevgıler bırakıyorum
YanıtlaSil