10 kg un
2,5 kg yağ
2 kg şeker
3 tane mayalı hamur
75 gr çörek otu
100 gr mayana
100 gr serhap (yeni adını bilmiyorum, halam memleketten almış getirmiş)
5 yumurta (sarısı üzeri için)
Yumurtaların beyazı içine
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 kg yağ
2 kg şeker
3 tane mayalı hamur
75 gr çörek otu
100 gr mayana
100 gr serhap (yeni adını bilmiyorum, halam memleketten almış getirmiş)
5 yumurta (sarısı üzeri için)
Yumurtaların beyazı içine
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Unu derin bir kaba eleyerek koyun. Üzerine tüm baharatları değirmende öğütüp ya da aktarda öğütülmüş olarak alarak una ekleyin. Sonra zeytinyağını, yumurtayı ve mayalı hamuru ekleyerek iyice yoğurun. Oldukça katı ve hafif elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Hatta toparlarken ve açarken hamuru acayip zorlanıyor insan.
Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında kış zamanı 2-3 saat kadar dinlendirin. Hamurun iyice mayalanması gerekiyor çünkü. Büyük bir parça koparın ve parçaları 1 cm kalınlığında ve tepsi büyüklüğünde açın. Açtığımız çörekleri büyük yorgan iğnesi dediğimiz iğne ile sık sık delmemiz gerekiyor içinin iyice pişmesi için. Hatta dikişte yüksük denilen malzeme varsa onunla da yuvarlak şekiller yapabiliyorsunuz.
Sonra üzerine fırça ile yumurta sarısını sürün ve fırın tepsisine tepsiyi yağlamadan yerleştirin. Külünçeleri 180 derece üstleri kızarıncaya kadar pişirin. Büyük bir kapta çıkarılanları soğumaya bırakıp soğuduktan sonra beze ve poşete sarılıp veya ağzı kapalı bir kaba koyarak saklayabilirsiniz. Açıktada kalsa oluyor bayatlamıyor. Tercih sizin. :))
Az şekerli bir çörek olduğu için belki şekeri yoğun sevenler vardır. Belki de çocuklarda bu şeklini sever diye üzerine şeker döktüm. Usül böyle değil. Ama denedim. :) Yeğene ayırdım bunları yesin diye. :)
Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında kış zamanı 2-3 saat kadar dinlendirin. Hamurun iyice mayalanması gerekiyor çünkü. Büyük bir parça koparın ve parçaları 1 cm kalınlığında ve tepsi büyüklüğünde açın. Açtığımız çörekleri büyük yorgan iğnesi dediğimiz iğne ile sık sık delmemiz gerekiyor içinin iyice pişmesi için. Hatta dikişte yüksük denilen malzeme varsa onunla da yuvarlak şekiller yapabiliyorsunuz.
Sonra üzerine fırça ile yumurta sarısını sürün ve fırın tepsisine tepsiyi yağlamadan yerleştirin. Külünçeleri 180 derece üstleri kızarıncaya kadar pişirin. Büyük bir kapta çıkarılanları soğumaya bırakıp soğuduktan sonra beze ve poşete sarılıp veya ağzı kapalı bir kaba koyarak saklayabilirsiniz. Açıktada kalsa oluyor bayatlamıyor. Tercih sizin. :))
Az şekerli bir çörek olduğu için belki şekeri yoğun sevenler vardır. Belki de çocuklarda bu şeklini sever diye üzerine şeker döktüm. Usül böyle değil. Ama denedim. :) Yeğene ayırdım bunları yesin diye. :)
Afiyet olsun.
Ilk defa duydugum bir lezzet , yoresel lezzetler her zaman guzel olur emeklerine saglik yagmurcugum...
YanıtlaSilÖyle tabi yöresel lezzetler daha az katkılı yiyeceklerden oluşuyor. :) Teşekkür ederim canım. Sevgiler..
SilNe güzelll. Ellerinize sağlık. Yöresel bir tarifi çokda güzel anlatmışsınız.
YanıtlaSilÇok sağolun. :))
Silben de ilk kez duydum,elinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Yöresel bir çörek. Pek bilinmiyor. :)
SilYöresel yemekleri öğrenmek adına çok güzel bir tarif. İnanın daha önce adını hiç duymamıştım ama nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDenemenizi tavsiye ederim. Tsk'ler. Sevgiler... ;))
SilEh artık bize de yaparsın değil mi Yağmur'cum.
YanıtlaSilTabi ki ablacım ne demek? :) <3 Çok sağol, sevgilerimi gönderiyorum.
SilYağmur ablaaaa nasıl canım istedi yaa ;)
YanıtlaSilCanım ablam. Ne zaman istersen yapayım. Hatta en yakın zamanda yapınca getiririm. Sevgiler... :)
SilYöresel yemeklere bayılırım. Şahane iştah açıcı olmuş. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilHamarat bayan. Sevgiler
Çok teşekkürler :::=)
Sil..benim yediğim çocukken veya hatırladığım taş gibi olan bir çörek ölduğu ve hafif şu ile ıslatİp yediğimiz taddır.Şimdi fırınlarda kuru pasta çörek şeklinde yapılan tadlar onun gibi değil maalesef,o taş gibi olan şimdiki açma şeklindeki eski tadı maalesef bulamıyorum. Ellerinize sağlık :(
YanıtlaSilAynen öyle.. Çocukluğumun lezzeti.. İnanın kendim yapıyorum ama babaannemin el lezzetini tutturamadığım zamanlar oluyor. Ah eskiler.. =)
Sil