Yöresel yemeklerden başımın tacı bir yemek. Oldukça pratik bir yemek bana göre ve de oldukça lezzetli. Bizim Şanlıurfa'da bu yemeğin ismi "KAŞIĞA BİNEN". Komik geliyor kulağa ama öyle. Başka memleketlerde Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba gibi isimleri var ama yapılışları ve lezzetleri oldukça farklı. Çünkü ben içinin hamurunu mercimekler pişerken yoğurup taze taze yemeğe katıyorum. Mutlaka deneyin, çoooookkkkk seveceksiniz. :)
Malzemeler:250 gr yeşil mercimek
3 baş kuru soğan
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/3 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gr un
Hazırlanışı:
• Önce mercimekleri ayıklayıp yemeği pişireceğimiz tencerenin içine koyarak üzerine 1,5 litre kadar su koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra mercimekler pişene kadar (15-20 dk) haşlayın.
• Bir kenarda unun içine bir çimdik tuz attıktan sonra içine alabildiğine su koyarak yoğurun. 2 bir ceviz büyüklüğünde bezeler yaptıktan sonra her birini kalın bir şekilde açın. Çok ince açmayın. Biraz etli olacak.
Açtıktan sonra büyük teflon tavada hamur donacak şekilde pişiriyoruz. Pişmeyecek. Sadece hamur katılaşacak.
Pişen hamurları dürüm şeklinde yuvarladıktan sonra fotoğraftaki gibi ince ince kesiyoruz. Onları yukarı doğru havalandırınca tüm yuvarlaklıklar açılıyor. Hepsini pişirip kestikten sonra bir tepside açık bir şekilde bırakıyoruz.
• Pişen mercimeğin içine baharatlarını ve salçasını atıp bir taşım kaynattıktan sonra içine hamurları atarak pişene kadar kaynatırız. Öte yanda soğanları zeytinyağı ile küçük bir tavada pembeleşinceye kadar pişiririz. Yemekteki hamurlar piştikten sonra üzerine kızarmış soğanları yağı ile beraber döküp karıştırıp ocağı kapatırız.
Afiyet olsun. :)
elıne sağlık değisik bır tarıfmıs
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. :) Sevgiler...
YanıtlaSilÇok değişik bir lezzet elinize sağlık takipteyim benim bloğumada beklerim mutlu hafta sonu dilerim
YanıtlaSilYorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim. Sevgiler... :-)
Sil