1 Ocak 2014 Çarşamba

Sokak simidi... (Baklavacı Güllüoğlu Simit Tarifi)

sokak simiti, sokak simit yapimi, simit yapilişi, evde simit nasil yapilir, hamurişi, mayalihamurisleri, ozel tarifler, pratik tarifler, gercek simit tarifi,
Lise yıllarında annem günlük harçlık verirdi başka semtte okuduğum için. Hergün günlük harçlığım ile simit alırdım. Sultanahmet'te okuyordum o zamanlar liseyi. Sabah ve öğle saatleri sıcak simidi olur. Annem diyordu kızım bıkmıyor musun? Size soruyorum bıkılır mı sokak simidinden. Lezzeti mükemmel olur. Hoş şimdi o lezzet yok. Hamur mu değişti, susam mı yoksa yapılışı mı bilemiyorum. Ama eski lezzeti yok. Güllüoğlu Kağıthane şubesinde bir workshop yapmıştık geçtiğimiz aylarda. Uzun zamandır o gün yaptığım simitin tarifini yayınlamak istiyordum. Şimdiye kısmetmiş. :)
Fatih Güllüoğlu bize hamurun nasıl açılacağını öğretiyordu.
Malzemeler:
1 kg un
50 gr şeker
25 gr tuz
1 yumurta
1/2 litre su
25 gr maya (1/2 pk)
100 gr Ayçiçek yağı

Dış yüzeyi için:
Yarı yarıya sulandırılmış üzün pekmezi
Susam

Hazırlanışı:
Tüm malzemeler bir kabın içinde harmanlanarak yoğururuz. Fotoğrafta kendisi tezgahta çalıştı, imalathane olduğu için. Yalnız hamurun sert kıvamlı olması gerekiyor. Hamurlar avucumuzun ayasını dolduracak şekilde büyük parçalar (bezelere) ayrılır. Elimizle tezgaha dayayarak ufak hareketlerle tam yuvarlak hale getiririz. 10 dakika bekletiriz.
Hamur fotoğraftaki gibi tezgahta uzatırız ve bekletiriz.
Yukarıdaki hamurları iki elimizi düzleyerek hafif baskı yaparak uzatırız. Yalnız iki ucu hafif top başlı kalacak. Yani orta kısımları aynı incelikte ve düz olacak. Uzattıktan sonra boyutunu iki ucundan hafif yuvarlarız tezgahta ve tutarak havada birleştiririz. Böylelikle havada simit şeklini alıyor. Sonra açık olan uçlarını kapalı kısmına en alt fotoğraftaki gibi iyice bastırarak birleştiririz. 
Sulandırılmış pekmeze batırırız. Zaten iyi yapışmamış olan bu işlemde kendiliğinden çözülecektik. O nedenle en önemli kısmı birleştirilmesi. :)
Süzgeç yardımıyla çıkarılan simitler pekmeze batırılır ve susama bulanır. Susamlı halde biraz bekletildikten sonra önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dk pişirilir.
sokak simiti, sokak simit yapimi, simit yapilişi, evde simit nasil yapilir, hamurişi, mayalihamurisleri, ozel tarifler, pratik tarifler, gercek simit tarifi,
sokak simiti, sokak simit yapimi, simit yapilişi, evde simit nasil yapilir, hamurişi, mayalihamurisleri, ozel tarifler, pratik tarifler, gercek simit tarifi,
Fatih Bey'in elinden yapılış görüntüleri...

4 yorum:

  1. Mrb, canım,eline sağlık,ben de yapsam ne sever çocuklar

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Reyhan'cım. Çok teşekkür ederim. Lezzetli oluyor valla. Yap bence. Hem de güzel bir deneyim olur. Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
  3. Tam tarifi vermeniz çok güzel sevgiler...

    YanıtlaSil

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Yine beklerim.