Acı biber benim gibi Urfa'lı olanlara mahsus görünüyor ise de benim 2-3 katım acı yiyen çok farklı yörelerin insanları ile tanıştım hayatımda. Ben çok seviyor ve yemeklerimde sık olarak kullanıyorum. Geçenlerde annemle birlikte yöresel ürünler satan daimi alışveriş ettiğim bir dükkana gittim. Sahibi yaşlı bir amca. Getirmiş biberleri kasa kasa. E bir de Urfa'dan gelmiş. Hiç kaçırmadım. Aldım bir kasa biberi. O kadar biberi ne yapacağız diye annemle düşünürken aklıma acı biber sosu geldi. Başka türlü uzun vadede tüketemezdim.
Sizlere oranlı bir malzeme listesi yazmayacağım. Sadece yapılışını anlatacağım. Zira kimse benim gibi kasayla yapmaz sanıyorum. :) Yazmak gerekirse biber, turşuluk tuz ve az su kullandım.
Önce hepsini yıkayıp doğradım. Sonra koydum bir tencereye. İçine tuz ve çok az su ekleyip ocağı yaktım. Ara ara karıştırdım tahta kaşıkla. İyice kaynadığına kanaat getirdikten, yani çok yumuşak kıvam aldıktan sonra tencereyi ocaktan alıp blenderdan geçirdim. İyice püre haline geldi. O halde de yaklaşık 20 dk kadar kaynattım. Yalnız dikkat edin her türlü salçayı yaparken ciddi sıçrama yapıyor. Elinize, gözünüze dikkat. :)
Şunu da yazmadan geçemeyeceğim; ben tohumlarını ve kabuklarına kişisel olarak değer verdiğim için içinde bıraktım. Normal şartlarda iri demir süzgeçten geçirip o şekilde koymanız gerekir.
Güzelce kaynadıktan sonra yeni aldığımız kavanoz veya sadece yeni kapak kullanarak aynı konservedeki gibi kavanozlara bekletmeden iyice doldurup kapağını hemen kapatıp ters çevirerek soğumaya bırakın. Tüm kavanozları aynı şekilde doldurun. Hepsi soğuduktan sonra kavanozları düz konuma getirip kilere koyabilirsiniz. İstediğiniz aralıklarla kavanozları açıp tek tek kullanın.
Afiyet olsun.
Acıyı seven biri olarak canım çekti vallahi. Kısır olcak birde.. İştah açar artık. Ellerien sağlık ve afiyetler olsun.
YanıtlaSilEvet yaa sosuna baharat koymadım her türlü yemekte tüketebileyim diye. Çok sağol ablacım. :) <3
Silgeçen sorduğun biberler sanırım,maşallah çok güzel değerlendirmişsin,afiyetle tüketin
YanıtlaSilg +
Canım çok sağol. :) yaptım çok şükür.
SilEllerine sağlık canım harika olmuşlar …
YanıtlaSilBende acıya bayılanlardanım bunlar fazla aldığın biberler dimi nasılda güzel olmuşlar…
Afiyetle tüketin inşallah güzel günlerde canım benim…
Sevgilerimle...
Evet canım. Çok fazla vardı. Ancak böyle yaptım. Ama çok nefis oldu vallahi. Çok sağol canım benim. Öpüyorum seni, sevgiyle. :)
YanıtlaSilAcıyla hiç aram yok ama eşim bayılır sizlere afiyet olsun :)
YanıtlaSilÇok sağolun. :)
Silnefis görünüyor ellerine sağlık, bende çok severim acıyı ama dokunuyor :( afiyetle üketin
YanıtlaSilBen de isot haricinde tüm biberler rahatsız ediyor. İsotla deneyin bir de. Çok teşekkürler... :)
SilEkmek banasım geldi Ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler. :)
SilBir Urfalı olarak ben de bilirim bu acı biber sosunu. Hele bir de dediğiniz gibi biber Urfadan gelmişse acısı da iyi olur:) Elinize sağlık. Afiyetle tüketin:)
YanıtlaSilEvet Çağnur hanım Urfa'dan gelmişti. Çok sağolun. :) Sevgiler...
Siloyyyy ne lezzetli göründüler gözüme:) hem lezzet hem renk verir yemeklere...emeginize saglık...
YanıtlaSilSağol canım benim. :) Sevgiler...
SilHii naptın Yağmurum tam benlik çok severim, bayılırım nefis olmuş bir kavanoz alsam çıkarken harika olurdu..Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilCanım sağolasın. :) Ben de çok seviyorum. Lezzetli oluyor. Hazır gibi tatsız tuzsuz değil. :))
Silçok aşırı olmamak kaydıyla acıyı bende severim, ellerine sağlık.
YanıtlaSil