Canım annemle birlikte küçüklüğümden bu yana baklava yaparız. Yaptığımız yemekleri arşivlemek amacıyla açtığım bu blogda tarifini yayınlamadan olmazdı. Ev baklavası ama çok hafiftir. Ağır şerbetli yapmıyorum. Tabi sizin damak tadınıza göre şerbetini az daha şeker ekleyerek koyulaştırabilirsiniz.
Malzemeler:
400 gr baklavalık un
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
250 gr tereyağı
100 gr ayçiçek yağı
300 gr nişasta
1 çimdik tuz
1 çimdik şeker
250 gr ceviz içi
Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon
Yapılışı:
Un elenir. Ortası havuz gibi açılarak içine 3 yumurtayı kırılır. Kabartma tozu, bir çimdik şeker, bir çimdik tuz ve yarım çay bardağı yağı eklenir. 1 çay bardağı ılık su ilave edilerek yoğurulur. Yoğurulduktan sonra hamur 22 eşit parçaya bölünerek yuvarlatılır. Tepsiye dizilerek 20 dk bekletilir. Üzerine nemli bez ile örtülür.
Şerbet ocağa konulur. Kaynadıktan sonra havadar bir yerde soğumaya bırakılır. Ilık hale gelinceye kadar bekletilir.
Şerbet soğurken hamur nişasta ile beraber açılır. Porselen tabak boyutuna gelinceye kadar açılıp tek tek katlanarak 5'er adet yapılıp üst üste yığılır. Arasına nişasta serpilerek yapışması engellenmelidir. 5'er 5'er üst üste katladığımız yapraklar konulur. Daha sonra merdane yardımıyla yukarı aşağı sağ ve sol yanlara doğru açılır. Tepsinin en altı çiçek yağı ile kuru kalmayacak şekilde kenarları ile birlikte yağlanır. Her kat arasına yağ serpiştirilir. 11 kat yaprak üst üste arası yağlanarak tepsiye dizildikten sonra daha önceden hazırlamış olduğumuz ve ufaladığımız ceviz arasına eşit miktarda dökülür. Geriye kalan 11 yaprak yine araları yağlanarak üst üste dizilir. Baklava dilimi şeklinde ya da arzu edilen şekillerde bıçak ile kesilir.
Tereyağı eritilerek kestiğimiz baklavanın üzerine eşit miktarda kaşık yardımıyla dökülür. Isıtılmış fırında orta derecede pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra daha önceden ılımaya bıraktığımız şerbeti hemen bekletilmeden üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır.
Annemin dipnotu: Aynı zamanda bu baklava içine tuzsuz peynir veya kaşar peynir konularak üçgen biçimde kesilir ve sıcak servis yapılırsa mükemmel olur diyor... :)) Baklava ve şeker sıcak olmak kaydıyla...
Afiyet olsun...
ev baklavası gibisi yok kesin, elinize sağlık.
YanıtlaSilAnnenin ve senin ellerinize sağlık.Yiyenlerede afiyet olsun. Cevizli baklava ev yapımı harika olmuştur. sevgiler.
YanıtlaSilOyy OY bu nasıl bir güzelliktir böyle canımm.Elinize saglık.
YanıtlaSilEllerinize sağlık harika görünüyor
YanıtlaSilçok güzel,ellerinize sağlık
YanıtlaSilOfff çok severim ev baklavasını :) ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilbaklava hemde cevizli baklava olsun da başka bişey istemem:))) anneciğinle senin elinize sağlık.
YanıtlaSilMaşallah. hamurlar elde tek tek açılmış. Ellerinize sağlık... Sevgiler..
YanıtlaSilHimmm bayılırım bu lezzete...ellerinize saglik
YanıtlaSilYeni kilo vermişken bunlara bakmasam iyi olacak. Ama evdekilere yapmak için bakabilirim. :)
YanıtlaSilNe emektir bu baklava yapımı, ellerinize kollarınıza sağlık:)))
YanıtlaSilEllerinize sağlık, hazır gibi duruyor.
YanıtlaSilEv baklavasının yerini hiç bir şey tutmuyor,ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilBu saatte görebileceğim engüzel manzara diyebilirim yarın ilk işim gidip baklava yemek ellerinize sağlık süper görünüyor bloğunuda takibe aldım canım banada beklerim sevgilerle
YanıtlaSilAnnneciğinin elllerine sağlık bir dilim olsa yesem dedim hazır baklavalar bu tadı vermyor ne yazık ki afiyet olsun
YanıtlaSilofff fena halde canım istedi, ellerinize sağlık,
YanıtlaSilsevgiler
tolunay
Ev baklavası bana göre zor bir iş... emeğinize sağlık canım...
YanıtlaSilyemesini severim ama :))) anneciğine selamlarımı ilet yağmurcum....çok öpüyorum... barcelonadan sevgiler:))
Oyy oyyy oyyyy bu ne güzle bir baklava …
YanıtlaSilEllerine sağlık tatlım ,ev baklavası bir başka oluyor…
Afiyetler olsun bir dilim de benim yerime yermisin lütfen canım…
Sevgiler…
Afiyet bal şeker olsun canım..Ne güzel olur ev baklavası çıtır çıtır..Anneciğinin de ellerinden öperim..Sevgiler..
YanıtlaSilEv baklavası çok lezzetli oluyor. Elinize sağlık.
YanıtlaSil