1 Mayıs 2015 Cuma

Çirişli Midye Börek...

borek, çirişli börek, etyemekleri, hamurişi, mayalihamurisleri, midye borek, midye börek, pratik börek tarifi, tavuklu borek, yoreselyemekler,
Erzincan'a abimin yanına gittiğimde yengem yapmıştı bana. Oldukça hafif geldi. Hiç duymamıştım çirişi. Ben güneydoğu kökenli olduğum için bizde ciriş bulgurun bir çeşidi olarak yemeklerimde kullanıyorum. Bknz: Yahudi Köftesi

Tarif ve lezzet çok hoşuma gitti. Hemen denedim. Hem çıtır çıtır oldu. Hem de lezzeti mükemmel... Oldukça pratik. Denemenizi tavsiye ederim. :)
Tarifin orjinali: pembemutfakonlugu nden bulabilirsiniz...

Malzemeler:
Tarif ile 2 tepsi dolu dolu oluyor. Arzu ederseniz ölçüyü yarı yarıya düşürerek 1 tepsi yapabilirsiniz.
300 gr kültür mantarı
400 gr çiriş
1 tavuk göğsü
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber (isot)
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
8 yufka
2 yumurta
1/2 kase sıvı yağ
1/2 kase yoğurt
1/2 çay bardağı süt (Yerine soda da kullanabilirsiniz.)

Hazırlanışı:
Tavukları küçük küp küp, mantarları yıkayıp yine küçük küçük doğrayın. Tavuk ve mantarları tencereye koyup kavurun, suyunu çektirin. 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. Çirişleri ayıklayıp yıkayın ve taze soğan gibi küçük doğrayın. Kavurduğumuz iç harcının içine ekleyin. Kavurmaya devam edin.
Çiriş
Kimyon, tuz, kırmızı biber ve karabiberi ekleyip ocağı kapatın. Yumurtanın beyazını harca ekleyip karıştırıyoruz.
Her bir yufkayı 4'e bölüyoruz.
Yoğurt ve yağı bir kaseye koyup karıştırıp üçgen parçaya sürün. Her parçaya sırası geldikçe parçayı dik biçimde yerleştirip bir başından bir sonundan fotoğraftaki gibi çekerek ortada birleştiriyoruz. Uçlarını da tepe noktasında birleştiriyoruz. Ucuna yakın fotoğraftaki gibi bir noktaya yemek kaşığı iç harcı koyup sigara böreği gibi sarıyoruz.
Ters olarak fırın tepsisine diziyoruz. Yumurta sarısına 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip üzerine sürüyoruz.
Ve önceden ısıtılmış 180C fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Pişme süresi veremiyorum ama fırını ara ara kontrol etmelisiniz. :)

Afiyet olsun. :)

4 yorum:

  1. Bende hiç duymamışım, Yağmur'cum.Paylaştığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Midye börek hem pratik hemde şık oluyor. Çiriş Antalya'da pazarlarda çok satılıyor hiç almadım biizm evde yenilmez diye düşündüm. Fakat iism olarak farklı anılıyor. Ellerine sağlık canım. yeşil olsun sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  3. Yağmurcum sayende çiriş ile tanışmış olduk.
    Midye börek yapımı en zevkli ,görseli de harika olan vazgeçilmezimiz oldu .
    Ellerine sağlık canım.
    Afiyetler olsun ,sevgilerimle .

    YanıtlaSil

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Yine beklerim.