Sevgili Saadet Ablamdan aldığım tarifle hazırladığım bir börek bu. Umarım siz de beğenirsiniz. Çünkü mükemmel oluyor. :))
Malzemeler:
6 yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
Yarım çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Harcı İçin:
1 büyük kalıp beyaz peynir (300 gr.)
1 demet maydanoz (isteğe bağlı dereotu)
Tereyağ ve zeytinyağı
Yapılışı:
Ben tezgahta hamuru yapıyorum. O nedenle bu şekilde anlatacağım. Tezgaha biraz un döküp ortasını havuz gibi açarız. Ortasına 6 yumurtayı, yoğurdu ve tuzu karıştırıp sertçe bir hamur yaparız. Takribi 10-12 parça yapıp üzerine bir örtü ile örterek 15 - 20 dk dinlendiririz.
İçini ise maydanoz kıyılarak üzerine peyniri koyup karıştırırız.
Parçalar teker teker un yardımıyla biraz kalınca yani 2 mm. inceliğinde açarız. Sonra fırına süreceğimiz tepsinin dibini yağlarız. Üzerine bir tanesini bütün olarak kenarlardan biraz taşacak şekilde yayarız.
Öte yandan derin bir kabın içine su ve biraz bol tuz ile kaynatırız. Sonra öteki yuflaları 4 parçaya ayırarak (ben daha küçük parçalar yaptım.) 1 dakika kadar haşlarız. Kevgir yardımıyla sudan çıkarıp soğuk su bulunan kaba atarız. Oradan elimizle çıkarıp hemen tepsiye eşit miktarda yerleştiririz ve üzerini yağlarız. Her katın arasına mutlaka yağ koymamız gerekiyor. Yoksa hamur kalıyor maalesef. Açtığımız yufkaların yarısına geldiğimizde tepsinin içine beyaz peyniri dağıtarak koyarız. Geriye kalan yufkaları da aynı işlemden geçirerek tepside üst üste yığarız. Kenardan sarkan en alttaki yufkayı da içine doğru çevirip üzerini bol yağlayarak fırında pişirilir.
Afiyet olsun. :)
4 Eylül 2011 Pazar
2 Eylül 2011 Cuma
Tavuk Ciğerli Bulgur Pilavı...
Tavuk ciğerini sever misiniz bilemiyorum ama faydaları çok fazla. Özellikle annem çocuklar için çok sağlıklı olduğunu ayrıca söylüyor. Ben annemden bu tarifi işittiğim zaman olmaz gibi gelmişti. Yaptım çok lezzetli oldu. :) Hoş bir lezzet.
Malzemeler:300 gram tavuk ciğeri
2 su bardağı bulgur
1 soğan
1 çorba kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı:
Tenceremize sıvıyağı ve tereyağı koyarız. Doğradığımız soğanları ekleriz. Tavuk ciğerlerini ekleriz ve güzelce kavururuz. Üzerine tuz ve karabiberini ilave edin. Daha sonra bulguru ekleyip karıştırın. Sıcak su ilave ederek pişiririz.
Afiyet olsun. :)
1 Eylül 2011 Perşembe
Bezelye yemeği...
Küçükken anneme yapması için yalvardığım bir yemekti bu. Çünkü küçük küçük topları ağzında yumuşacık patlatabiliyordum. :)) Şimdi tarifini yayınlamak istedim.
Malzemeler:
500 gr bezelye
1 orta boy patates (patatesleriniz küçük ise 2 adet)
500 gr domates (ben bol seviyorum :)
Sıvıyağ
1 tane soğan
1 adet havuç (varsa)
Hazırlanışı:
Soğanı doğrayın ve tencereye sıvı yağ koyarak soğanları kavurun. Küp küp doğradığınız patatesleri ilave edin. Eğer havuçlu yapacaksanız havucuda bu esnada ilave edin. Patatesleri 3-4 dakika kavurun. Yıkadığınız bezelyeleri patateslerin üzerine ilave edin. derince bir kapta 2 yemek kaşığı salçayı 1-2 su bardağı sıcak suda ezin ve tencereye ilave edin. Bezelyeler ile aynı hizada olacak kadar sıcak su ilave edin ve kaynadıktan sonra altını kısarak, tuzunu ilave edin. Yemeğin kapağını kaparak pişirin.
Afiyet olsun. :)
31 Ağustos 2011 Çarşamba
Ağzı yumuk...
Bu tarif hem çok pratik hem de kıyma ve hamuru bir arada sevenler için hoş bir lezzet. Ayrıca ağzı yumuk sevdiğim bir tat olduğu için Emine Beder ile Mutfak Aşkı programında yapmıştım. Hem misafirlerinize hem de günlük yemek olarak tüketebilecek güzel bir sunum. Yapılışını Emine Beder ile yaptığım çekim videosunu izleyebilirsiniz. Umarım beğenirsiniz. :))
1/2 kg. kıyma
4 su bardağı un
3 su bardağı sıvı yağ kızartma için
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Kıyma bir tavaya konur, çok az su ve tuz ilave edilip pişirilir. 15-20 dakika suyunu çekinceye kadar kavrulur. Kavrulan kıyma ateşten alınır karabiber ve ceviz içi konularak karıştırırız. Unu bir kaba alınarak içine tuz ve su konur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır ve 5-10 dakika dinlendirilmeye bırakılır. Hazırlanın hamur, ceviz büyüklüğünde yumaklara ayrılır ve daire şeklinde un yardımı ile açılır. Hazırlanmış içten bir kaşık konur ve toplanarak açılmamak kaydıyla resimdeki gibi kapatırız. Yağ bir tavaya alınarak kızdırılır ve içine ağzı yumukların başı alta gelmek koşuluyla atılır iki taraf pembeleşinceye kadar kızartılır ve sıcak servis yapılır. Ağzı yumukların ağzını sıkarken çok sıkılmamalı ya da çok gevşek bırakılmamalı. Çünkü çok sıkarsak içi hamur kalır. Çokta gevşek bırakırsak ağzı açılarak yağda dağılır. Annem bu tarifin içine içli köftede olduğu gibi ceviz konulabileceğini söyledi. Ayrıca servis yaparken arzuya göre yoğurtta konulabiliyormuş. Ben bu tarifle yaptım. :)) Tercih sizin.
Afiyet olsun...
Etiketler:
5 çayı yanına tarifler
,
ağzı yumuk
,
ağzı yumuk böreği
,
etyemekleri
,
hamurişi
,
ikramlıklar
,
kıymalı börek
,
mayalihamurisleri
,
sanliurfa yoresi yemekleri
,
urfa usulü börekler
,
yoreselyemekler
25 Ağustos 2011 Perşembe
Profiterol...

Malzemeler:
Hamuru için:
1,5 su bardağı su
100 gr margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tozşeker
İç kreması için:
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 adet yumurta sarısı
Üzerine:
Hazır çikolata sosu
Hazırlanışı:
Hamuru hazırlamak için bir tencereye suyu koyup kaynatalım. Suyun içine margarini ekleyip eriyene kadar karıştırmaya devam edelim. Ardından un, tuz ve şekeri de ekleyerek hızlı bir şekilde topaklanmadan karıştıralım. Hafif üstü göz göz olunca ocağı kapatalım. Yaklaşık 10 dakika ılımaya bırakalım. Ilıdıktan sonra yumurtaları tek tek karışıma eklememiz gerekiyor. Bu bir püf noktası. Her yumurtayı eklediğimizde 1-2 dakika kadar yani iyice karışana kadar mikserle çırpalım. Sonra ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinciyi de tek tek kırıp 1-2 dakika kadar çırpıp sonra öteki yumurtaya aynı işlemi yapalım. Hazırladığımız hamuru buzdolabında bir saat kadar dinlendirelim.
Muhallebisi için vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırıp ocağa alalım ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Vanilyayı ise ocağı kapattıktan sonra karışımın üzerine ekleyerek soğumaya bırakalım.
Buzdolabında dinlendirdiğimiz hamuru alıp yağladığımız tepsiye 1,5 çay kaşığı kadar 2 cm aralıklarla dökelim. Yalnız arkadaşımdan aldığım tarifte yukarıda yazdığım gibi tepsiyi yağlayalım dedi ama ben unutmuşum. Yağlamadığım tepsi yağladığım tepsiye nazaran çok daha kolay ve kırılmadan çıktı. Yani bence yağlamayın. :)) Ayrıca bu malzeme ile 2 tepsi çıktı.
Tepsilerimizi önceden ısıtılmış önce 200 dereceli fırında 15 dakika kadar sonra ayarı 150 dereceye düşürerek bir 20-25 dakika kadar daha pişiriyoruz. Kapağı asla açmıyoruz. Çünkü kapağı açar açmaz tüm kabaran hamurlar anında sönüyor. :(( Piştikten sonra da fırın kapağını açmayalım. Ben fırının ılık bir hale gelene kadar bekledim açmadım. En büyük korkum bu zaten. Yaptığım hamurun sönmesi. :))
Ayrıca hafif pembeleşince fırını kapatın. Çünkü fırın sıcağıyla içinde kaldığı için biraz daha pişer.
Fırından çıkardığınız hamurları bıçakla dikkatli bir şekilde kesin içine kremadan eşit bir şekilde bolca sürelim. Ben ilk kez yapmama rağmen kırmadan ve şekilli bir şekilde kesebildim. Umarım bir çoğumuz bunu rahatlıkla yapabilir. :)
Size tavsiyem tüm bu yazılanlara uymanız. Çünkü püf noktalarını dikkate almazsak tüm tarif yanlış sonuçlanır. Tarifini Anneeligibi Reyhan'ın bloğundan aldım. Kendisine buradan teşekkür ederim. :)
Şimdiden afiyet olsun. :))
18 Ağustos 2011 Perşembe
İki Renk Kakaolu Kek...

Malzemeler:
3 yumurta (oda ısısında)
1 1/2 su bardağı tozşeker
1 su bardağında biraz az sıvıyağ
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket (2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
1 paket vanilya
2 tepeleme yemek kaşığı toz kakao
Yapılışı:
1. Yumurtaları ve şekeri yaklaşık 5 dakika yüksek hızda kabarıp krema gibi olana kadar çırpın.
2. Tercihen sıvı akıtma ucu olan bir bardak veya kaba sıvı yağı koyup çırpmaya devam ederek ince, ince sıvı yağı akıtıp karışıma yedirin.
3. Limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.
4. Unu kabartma tozu ve vanilya ile birlikte ayrı bir kaba eleyin.
5. Yine mikserle karıştırarak biraz sut biraz elenmiş undan ilave ederek süt ve unlu karışıma düşük hızdaki mikserle yedirin.
6. Karışımı ikiye ayırın. Bir tanesine kakaoyu ilave edip karıştırın. Bunu yaparken yaklaşık yarim çay bardağı su ilavesi ile kek hamurunun kıvamını inceltebilirsiniz.
Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbınıza önce sade karışımı dökün. üstüne kakaolu karışımı gezdirerek çatalla biraz birbirine karışmasını sağlayın.
7. Isıtılmış 175C dereceli fırında kızarana ve kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.
8. Biraz ılındıktan sonra kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.
Afiyet olsun. :)
Etiketler:
çay servisi
,
ek
,
kakao
,
kakaolu kek
,
kek
,
keklerpastalar
,
tatlilar
28 Haziran 2011 Salı
Puf Böreği...

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
Margarin
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getiriyoruz. Ceviz büyüklüğünde beze yapıyoruz. Yaklaşık 10 cm (kahve fincanı tabağı büyüklüğünde) açıyoruz. 10 kat bu şekilde açtığımız hamurları üstü üste koyarken arasına margarin sürüyoruz. 10 katı üst üste getirdikten sonra bunları 30 cm olacak şekilde yuvarlak açıyoruz. Daha sonra istediğimiz şekilde keserek araya patates, peynir veya istenilen bir malzeme konulabilir. Katlayarak önceden yağlanmış tepsiye diziyoruz. Bunu yazın yarım saat kışın ise 1 saat mayalanmasını bekliyoruz. Üzerlerine yumurta sürdüğümüz puf böreğimizi önceden ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Diksiyon kursunun finalinde sınav sonrası tüm arkadaşlarımla etkinlik yaptık. Herkes elinden ne geldiyse hazırlamıştı. Sevgili ablam Fatma hanım'ın güzel tarifi üzerine yaptığım Puf Böreği'ni sizlerle paylaşmak istedim...
Afiyet olsun...
24 Haziran 2011 Cuma
Milföy hamurunda etli pide...

Malzemeler:
10-12 adet milföy hamuru
150 gr. köftelik kıyma
2 adet orta boy domates
2 adet kırmızı biber
1 adet kuru soğan
1 yumurta
Üstünü kapatacak kadar kaşar peyniri
Tuz
Yapılışı:
Önce buzluktan milföyleri çıkarırız. Onlar yumuşarken soğan, domates ve biberi ufak doğrayıp üzerine kıyma ve tuzu atarız. Bir kenarda yumuşamış olan milföyleri el yardımıyla uzunlamasına açarız. Sonra tezgaha koyup içine kaşıkla hazırladığımız malzemeyi içine yayarak koyarız. Kenarlarını hazırladığımız karışıma kadar katlayarak fırın tepsisine koyarız. Yumurta sarısını hamur kısımlara süreriz. Önceden ısıtılmış fırına koyarız. Etler piştikten yani pembeleştikten sonra fırını açıp rendelenmiş kaşarları üzerine koyup tekrar eriyinceye kadar pişiririz.
Resim kaşarsız. Çünkü kötü bir marka kaşar peyniri kullandığım için kaşarlar erimedi ve kaşarsız bir görsel çekip yukarıda gösterdim. :))
Afiyet olsun.
Etiketler:
etli pide
,
etyemekleri
,
garnitür
,
hamur
,
kıyma
,
mayalihamurisleri
,
milföy
,
Milföy hamuru
,
pide
,
sebzeyemekleri
23 Haziran 2011 Perşembe
Kara Dutlu Kakaolu Pasta...
4 Adet Yumurta,
4 Kahve Fincanı Toz Şeker,
3 Kahve Fincanı Un,
2 Yemek Kaşığı Kakao,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya.
Yumurta aklarını bir büyük kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırparız. 2 fincan şekeri ekleriz. Koyduğumuz şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam ediyoruz. Başka bir kasede daha önceden ayırdığımız yumurta sarılarını, 2 fincan kalan şeker ve 2 yemek kaşığı kaynar suyu 7 dakika şekeri etirecek kadar çırpın. Şeker eriyince yağı ekleriz ve çok az çırpın. Un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim. Yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az çırpın. Son çırpma işlemini yaparken daha pasif bir çırpma işlemi yapılması gerekiyor. Bunun için çırpma teli veya tahta kaşık kullanmamız daha iyi sonuç verir. Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Pişme işleminin son aşamasına kadar fazla kapak açılmazsa daha iyi kabardığını gözlemledim.
Dip Not: Pandispanyanızı kolaylıkla kesebilmemiz yani 2 kat ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Pasta için
Malzemeler:
1 Paket Krem Şanti,
1/2 Paket Puding,
250 gr kara dut,
Pastanın Yapılışı:
Önce akşamdan pişirmiş olduğumuz pandispanyayı büyük bir bıçak yardımıyla eşit biçimde ortadan ikiye böleriz. Üst katını alıp pastayı servis yapacağımız kaba yerleştiririz. Krem şantiyi 1 su bardağı buzdolabında soğutulmuş süt ile çırparak kıvamına getiririz. Tencerede ise yarım paket pudingi 2 bardak süt ile çırparak pişiririz. (Ben dolgu yapmak için kullanmak istedim bu puding, ama bazı markaların dolgu malzemeleri oluyor, tercih edebilirsiniz.) Sıcak pudingi pastanın kenarlarından 1 cm mesafe bırakarak tüm pastanın orta kısmına eşit miktarda dağıtırız. Dutları ara kata dağıtarak her tarafa gelmesini sağladım. Daha sonra pandispanyanın öteki yarısını üstüne kapattım. En üste krem şantiyi eşit miktarda (ben biraz acemiyim resimden anlaşılacağı gibi.) yayarız. Daha sonra dutların geriye kalanlarını biçimde yerleştiririz. En üste ise isteğe göre süs malzemeleri kullanılabilir. Ben evde olanları kullandım.
Afiyet Olsun.
21 Haziran 2011 Salı
Modanisa etkinliği...

Sevgili dostlarım;
Geçtiğimiz Cumartesi yani 18 Haziran 2011 günü Modanisa için tüm dostlarımla bir araya geldik. Havanın sıcaklığı kötüydü ama Yıldız Parkı'nın kapısından içeriye girer girmez Malta Köşkü'nün yolunu tuttuğumda ortamın ferahlığı, serinliği o ağaçların arasından geçerken gözlerimi alan ışık hüzmesi görmeye değer bir şaheser gibiydi.
Bu etkinlik bir öğle yemeğiydi. Sevgili can dostum Sevil (birdemliksohbet)'in telefonunu aradığımda beni kapıdan aldı ve içeriye girdiğimde beni birbirinden çeşitli ve güzel yemeklerin karşıladığı büyük bir salona geldim. Sağıma baktığımda birçok blogger dostumun benden evvel geldiğini gördüm.
Yeni tanıştığım, samimi ve içten davranışlarıyla güler yüzünü bizden esirgemeyen Seda Hanım güzel sunumu ile Modanisa tanıtımı başlamış oldu. Meğerse kendisi bizim gibi blog yazarıymış.
Modanisa'nın sitesini gezdiğimde çok farketmediğim bir çok ayrıntıyı Seda hanım sayesinde öğrenmiş oldum. Öncelikle şunu belirtmek isterim annem ve yengem kapalı. Onların tesettür giyimlerinde tercih ettikleri kıyafetlerde ciddi sıkıntılar var. Kiminin kolu kısa gelir, kiminin bedeni oturmaz. Annem her aldığı kıyafeti elden geçirerek kendine uyarlamak zorunda kalıyor.
Kilolu bayanların rahatlıkla üzerlere giyinebilecekleri, abiye, mayo ve günlük kıyafetlerden oluşan giyim seçeneklerinde bedeninize yakışma, uygun fiyat ve seçenekleriyle bulabilecekleri çok hoş bir site.
modanisa.com'dan ev içi ve ev dışı günlük giyim seçenekleri yanında abiye, gelinlik, mezuniyet kıyafeti seçeneklerini de online olarak satın alabilirsiniz.
Ayrıca Evitare eşarpları yetkilisiyle tanışma imkanı buldum. Kendisi taa Bursa’dan gelmiş. Eşarp markası olarak ilk kez duyduğum bir marka. Rabbim yollarını açık etsin.
www.modanisa.com 'dan yapılacak olan alışverişler çok fazla güzel imkanlar oluyor. Mesela kıyafeti aldınız fakat bedeni size dar veya geniş geldi. Hemen geri gönderiyorsunuz. Üstelik geri gönderimlerde kargo ücretsiz. Size yenisini hemen gönderiyorlar. Ayrıca beğenmediniz yine aynı şekilde iade edebiliyorsunuz.
Ben bu siteyi tüm dostlarıma tavsiye edeceğim. Çünkü bu sitenin varlığını bilmeden zaten biz bu sıkıntılardan bahsediyor ve neden tesettürlü bayanlara seçenek ve istenilen ölçüde bulamıyoruz diye konuşurduk hep.
Ayrıca orada çekiliş yapıldı. Seda hanım Aker Eşarp için çekiliş dediği zaman ne yalan diyeyim içim cız etti. "ya bana çıkmazsa" diye. Fakat başka çekilişlerde arkasından gelince bana Viol Abiye'den bir abiye çıktı. Hatta Evren arkadaşım ben ne yapacağım diye söylenirken ben bana çıkanla nişan yaparım. Sende benim nişanıma gelirsin diye şakalaştım. :)) Bazı blogger arkadaşlarımız etkinlikten özel işleri sebebiyle ayrıldıklarında ben oranın havasından çıkmak istemedim ve blog arkadaşlarım ve Seda hanımla sohbetimize devam ettik.
Oradan ayrılırken Seda hanım Modanisa'dan bir çanta hediye etti. İçeriğinde eşarp, fular, eşarp iğnesi ve lokum paketini gördüğümde çok sevindim.
Modanisa, bu lansmanda blogger dostlarıma hediye edilen ürünlerin markaları;
Aker Eşarp, Evitare Eşarp, Mercan Eşarp, Paristan, Viol Abiye, Sarmina Pardesü, Banko Tesettür, Kayra
Sevgili Modanisa ve Seda Hanım'a teşekkür ederim. Herşey mükemmeldi. Umarım herşey gönlünüzce olur. :))
Etiketler:
blog etkinliği
,
bone
,
eşarp
,
etkinlik
,
etkinliklerworkshoplar
,
giyim
,
mayo
,
modanisa
,
modanisa blog etkinliği
,
tesettür
,
türban
13 Haziran 2011 Pazartesi
Şıllık Tatlısı...
İsmi komik veya rahatsız edici olabilir ama Şanlıurfa yöresine ait bir tatlıdır bu. Oldukça hafif, yemesi keyifli ve lezzeti bana göre çok güzeldir. Şiddetle tavsiye ederim. Tatlının yakın zamanda yeni halini fotoğraflayıp bloğuma ekleyeceğim. :)

2 su bardağı un
½ paket kabartma tozu
1 kase ceviz
1 kase fıstık
Tuz
Sıvıyağı
Şerbeti için
4 bardak su
2 su bardağı şeker
Yapılışı:Orta ocak ateşte küçük boy tencereye 4 bardak su ve 2 su bardağı şeker eklenerek kaynatılır. Kaynarken 1 kaşık tereyağı konulur ve yeniden kaynatmaya devam edilir. Ortalama 15 dakikada şerbet hazırlanmalıdır. Bir kaba yarım paket kabartma tozu, 2 bardak un, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 3 su bardağı süt eklenerek çırpılır. Topaklanmaması için süzgeçten geçirilmesi gerekmektedir. Yeniden blendırdan geçirilir. Orta boy teflon tava avuç içi ile yağlanır. Unun dibe inmemesi için her seferinde kepçe yardımı ile alınırken karıştırılır. Tava orta ocak ateşe konulup kızdırıldıktan sonra bir kepçe harcımızdan alınarak pişirilir. Her defasında tavanın yağlanması gerekmektedir. Krep gibi pişen hamurumuzun soğuması gerekmektedir. 1 kase ceviz ve 1 kase fıstık ayrı ayrı ağza gelecek şekilde blendırdan geçirilir. Yuvarlak bir borcam içerisine önce bütün halde sonra yarıya bölerek yerleştirilir. Göz kararı koyulan kreplerin en önemli özelliği düz durmasıdır. Önce cevizlerin tamamı dökülerek yayılır. İstenirse dürüm şeklinde de servis edilebilir. Yayılan cevizlerin üzeri krepler ile örtülerek hem boylamasına hem enlemesine kesilir. Kreplerin soğumuş şerbetinin de kaynar olması gerekmektedir. Tatlımız soğuyup şerbetimiz de kaynadıktan sonra eşit şekilde şerbet yayılarak servis edilir. Tatlımızın yapılış süresi 30 dakika olup, 8-10 kişilik servis edilebilir.

Malzemeler:
3 su bardağı süt2 su bardağı un
½ paket kabartma tozu
1 kase ceviz
1 kase fıstık
Tuz
Sıvıyağı
Şerbeti için
4 bardak su
2 su bardağı şeker
Yapılışı:Orta ocak ateşte küçük boy tencereye 4 bardak su ve 2 su bardağı şeker eklenerek kaynatılır. Kaynarken 1 kaşık tereyağı konulur ve yeniden kaynatmaya devam edilir. Ortalama 15 dakikada şerbet hazırlanmalıdır. Bir kaba yarım paket kabartma tozu, 2 bardak un, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 3 su bardağı süt eklenerek çırpılır. Topaklanmaması için süzgeçten geçirilmesi gerekmektedir. Yeniden blendırdan geçirilir. Orta boy teflon tava avuç içi ile yağlanır. Unun dibe inmemesi için her seferinde kepçe yardımı ile alınırken karıştırılır. Tava orta ocak ateşe konulup kızdırıldıktan sonra bir kepçe harcımızdan alınarak pişirilir. Her defasında tavanın yağlanması gerekmektedir. Krep gibi pişen hamurumuzun soğuması gerekmektedir. 1 kase ceviz ve 1 kase fıstık ayrı ayrı ağza gelecek şekilde blendırdan geçirilir. Yuvarlak bir borcam içerisine önce bütün halde sonra yarıya bölerek yerleştirilir. Göz kararı koyulan kreplerin en önemli özelliği düz durmasıdır. Önce cevizlerin tamamı dökülerek yayılır. İstenirse dürüm şeklinde de servis edilebilir. Yayılan cevizlerin üzeri krepler ile örtülerek hem boylamasına hem enlemesine kesilir. Kreplerin soğumuş şerbetinin de kaynar olması gerekmektedir. Tatlımız soğuyup şerbetimiz de kaynadıktan sonra eşit şekilde şerbet yayılarak servis edilir. Tatlımızın yapılış süresi 30 dakika olup, 8-10 kişilik servis edilebilir.
Bu tarifi netten buldum. Fakat benim yaptığımla birebir örtüşüyordu. O nedenle paylaştım. Afiyet olsun.
3 Haziran 2011 Cuma
Böğürtlenli Muzlu Pasta...

Sade Pandispanya (Nişastalı, 24 cm’lik kalıp için)
Malzemeler:
4 Adet Yumurta,
4 Kahve Fincanı Toz Şeker,
4 Kahve Fincanı Un,
1 Kahve Fincanı Nişasta,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya.
Pandispanya Yapılışı:
Yumurta aklarını bir büyük kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırparız. 2 fincan şekeri ekleriz. Koyduğumuz şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam ediyoruz. Başka bir kasede daha önceden ayırdığımız yumurta sarılarını, 2 fincan kalan şeker ve 2 yemek kaşığı kaynar suyu 7 dakika şekeri etirecek kadar çırpın. Şeker eriyince yağı ekleriz ve çok az çırpın. Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim. Yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az çırpın. Son çırpma işlemini yaparken daha pasif bir çırpma işlemi yapılması gerekiyor. Bunun için çırpma teli veya tahta kaşık kullanmamız daha iyi sonuç verir.
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Pişme işleminin son aşamasına kadar fazla kapak açılmazsa daha iyi kabardığını gözlemledim.
Dip Not: Pandispanyanızı kolaylıkla kesebilmemiz yani 2 kat ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Pasta için
Malzemeler:
1 Paket Krem Şanti,
1/2 Paket Puding,
1 Adet Muz,
3 Yemek Kaşığı Böğütlen Reçeli,
3 Su Bardağı Süt
50 gr taş görünümlü çikolata
Pastanın Yapılışı:
Önce akşamdan pişirmiş olduğumuz pandispanyayı büyük bir bıçak yardımıyla eşit biçimde ortadan ikiye böleriz. Üst katını alıp pastayı servis yapacağımız kaba yerleştiririz. Krem şantiyi 1 su bardağı buzdolabında soğutulmuş süt ile çırparak kıvamına getiririz. Tencerede ise yarım paket pudingi 2 bardak süt ile çırparak pişiririz. (Ben dolgu yapmak için kullanmak istedim bu puding, ama bazı markaların dolgu malzemeleri oluyor, tercih edebilirsiniz.) Sıcak pudingi pastanın kenarlarından 1 cm mesafe bırakarak tüm pastanın orta kısmına eşit miktarda dağıtırız. Muzu ise yuvarlak bir biçimde küçük küçük dilimledim.
Daha sonra pandispanyanın öteki yarısını üstüne kapattım. En üste krem şantiyi eşit miktarda (ben biraz acemiyim resimden anlaşılacağı gibi.) yayarız. Daha sonra muzu simetrik biçimde yerleştiririz. En üste ise taş görünümlü çikolataları dağıtırız.
Afiyet Olsun.
2 Haziran 2011 Perşembe
İrmik helvası...

Malzemeler:
2 su bardağı kalın irmik
3/4 su bardağı sade yağ
2 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı su ya da süt
1/2 kahve fincanı çam fıstığı
Yapılışı:
Bir tencereye tereyağı koyarak hafifçe eritiriz. Ondan sonra kızdırılmış bu yağın içine yarım kahve fincanı çam fıstığı ile 2 bardak kalın irmik katarak, fıstıkları hafifçe pembeleşip de irmiği fazla esmerleşmeden kıvamında pişinceye kadar bunları ortadan daha az ısıdaki ateşte 40-50 dakika hiç durmadan karıştırarak kavururuz. İrmiğin dediğim kıvama gelince buna 3.5 bardak kaynar bir halde su ya da süt katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra bir 3 çeyrek bardak da toz şeker katarak tekrar karıştırmalı, sonra da tencerenin kapağını hafifçe kapatarak hafif bir ateşte 20 dakika kadar demlendirilir.
Bundan sonra tencereyi ateşten alınarak, yarım saat kadar soğumaya bırakmalı. Ilık bir hale gelince helvayı iyice bir karıştırdıktan sonra tabağa alıp ve servis yaparız.
Afiyet olsun. :))
20 Mayıs 2011 Cuma
Urfa Usulü Ispanaklı Semsek (Ispanaklı Gözleme)...
Malzemeler:İçi için:
1/2 kg ıspanak
1 baş kuru soğan
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Hamuru için:1/2 kg un
Tuz
Unun içine bir çimdik tuz atarak su ile hamur yoğurulur. Bu hamuru 18-20 cm çapında açarak yarı ortasına kadar malzemesi fazla olmamak kaydıyla konur. yatay bir biçimde katlanır.
1/2 kg ıspanak
1 baş kuru soğan
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Hamuru için:1/2 kg un
Tuz
Yapılışı:Önce soğan pembeleşinceye kadar kavurulur. Üzerine ıspanak atılıp solunca tüm baharatlar atılıp ocak kapatılır. Ben bazen beyaz peynirde koyuyorum. Çünkü beyaz peynir tuz atılmadan konursa tuzun vereceği lezzeti veriyor ve mükemmel bir tat oluşuyor. Ben peynirsiz tarif verdim. Ama tavsiye ederim. :))
Unun içine bir çimdik tuz atarak su ile hamur yoğurulur. Bu hamuru 18-20 cm çapında açarak yarı ortasına kadar malzemesi fazla olmamak kaydıyla konur. yatay bir biçimde katlanır.
Resimdeki gibi katlayıp teflon tavada yağsız bir şekilde pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
Etiketler:
gozleme
,
ispanakli gozleme
,
ispanakli semsek
,
mayalihamurisleri
,
sanliurfa yemekleri
,
sanliurfa yoresi yemekleri
,
sebzeyemekleri
,
semsek
,
urfa gozlemesi
,
urfa isi gözleme
19 Mayıs 2011 Perşembe
Yonca Sıvı Yağ ile Kızartılmış İçli Köfte...
Malzemeler:
İçi için:
1/2 kg kıyma
150 gr ceviz
1/2 kg soğan
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Dışı için:
1/2 kg Bulgur
1 çay bardağı kırma (yarma)
1 çay bardağı irmik
1 yumurta
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
Kıymayı biraz kavuralım. Ama kurumaması gerekiyor. Yani az kavurulacak. Birazda tuz atılarak karıştırılıp yağı süzülerek bir kenarda soğumaya bırakılır. Yağı süzülmüş et ayrı bir kaba alınır. Doğranmış soğanlar kalan yağ ile beraber kavrulur. Yağ az gelirse biraz çiçek yağı eklenir. Sararana kadar kavrulduktan sonra yine yağından süzülerek et ile karıştırılır. Cevizler el ile parçalanarak harcın içine atılır. Yiyebileceğiniz kıvama göre pulbiber, karabiber ve tuz atılır. Bir kenarda soğumaya bırakılır.
Bulgur, irmik ve kırma su ile ıslatılır. (Sıcak olmayacak.) İçine pulbiber, karabiber ve tuz atılır. 1 saat kadar bekletilir. Kıvamı biraz sert olmalı. İçine yumurtayı kırınca kıvam yumuşar. Bir kaba el batırmak için su konulur. Daha sonra yumurta büyüklüğünde bir parça alınarak yuvarlanır. Bulgur el ayasının içine oturtularak işaret parmağının yardımıyla açılır. Derin bir tencerede su kaynayınca içine az tuz atılarak bu köfteler içine yavaşça bırakılıp 5 dk harlı ateşte pişirilir. Kevgir yardımıyla tepsiye konur. Sıcak servis yapılır. Geriye kalan yani yenmeyen köfteler daha sonra Yonca Sıvı Yağ ile kızartılarak veya haşlanarak yenilebilir.
Afiyet olsun.
Yapılışı:
Kıymayı biraz kavuralım. Ama kurumaması gerekiyor. Yani az kavurulacak. Birazda tuz atılarak karıştırılıp yağı süzülerek bir kenarda soğumaya bırakılır. Yağı süzülmüş et ayrı bir kaba alınır. Doğranmış soğanlar kalan yağ ile beraber kavrulur. Yağ az gelirse biraz çiçek yağı eklenir. Sararana kadar kavrulduktan sonra yine yağından süzülerek et ile karıştırılır. Cevizler el ile parçalanarak harcın içine atılır. Yiyebileceğiniz kıvama göre pulbiber, karabiber ve tuz atılır. Bir kenarda soğumaya bırakılır.
Bulgur, irmik ve kırma su ile ıslatılır. (Sıcak olmayacak.) İçine pulbiber, karabiber ve tuz atılır. 1 saat kadar bekletilir. Kıvamı biraz sert olmalı. İçine yumurtayı kırınca kıvam yumuşar. Bir kaba el batırmak için su konulur. Daha sonra yumurta büyüklüğünde bir parça alınarak yuvarlanır. Bulgur el ayasının içine oturtularak işaret parmağının yardımıyla açılır. Derin bir tencerede su kaynayınca içine az tuz atılarak bu köfteler içine yavaşça bırakılıp 5 dk harlı ateşte pişirilir. Kevgir yardımıyla tepsiye konur. Sıcak servis yapılır. Geriye kalan yani yenmeyen köfteler daha sonra Yonca Sıvı Yağ ile kızartılarak veya haşlanarak yenilebilir.
Afiyet olsun.
5. Blog Yazarları Buluşması...
5. blog yazarları buluşmamızı Fenerbahçe Özsüt Atölye’de gerçekleştirdik.



En son 5. Blog Yazarları Buluşması'na özel sevgili Özsüt Atölye’nin bizlere özel ikramı olan ve Bahara merhaba davetiyemizin yer aldığı o muhteşem pastamızı keserek “Bahara Merhaba” dedik.

Maggi, Henkel, Sofra dergisi, Muratbey peynirleri, Yonca gıda, Chef İstanbul, Benetton, Altıparmak, Elit çikolata,Roberto Bene, Becel, Akdeniz bujiteri, Merbalık Restaurant, Sustilo , Sebahat Güzellik merkezi, Vaseline, Elidor ‘dan tüm katılan blogger arkadaşlarımıza hediyeler verildi. Bunlardan bana da hediye paketleri çıktı. :)
27 Nisan 2011 Çarşamba
Havuç Kızartması...


Malzemeler :
4 havuç (iri boy)
1 yumurta
1 şişe soda
1 çorba kaşığı ketçap
Alabildiği kadar un
Tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Sosu için:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 tutam fesleğen
Yeşil soğan yaprakları
(Sosunu arzuya göre değiştirebilirsiniz.)
Hazırlanışı :
İlk olarak havuçları az haşlayın. Daha sonra haşlanan havuçları uzunlamasına doğrayın. Bir yandan da kızartmak için sosu hazırlayın. Sos için tüm malzemeleri koyun ve çırpın. Boylamasına doğranan havuçları önce bir kapta hafif una bulayın. Sonra da hazırlamış olduğunuz sosa batırarak kızartın. Yoğurtlu sos ile servis yapın. Bunun için kase yoğurdu çırpın içerisine dövülmüş sarımsağı, doğranmış fesleğen ve yeşil soğanları ekleyerek karıştırın.
Sosun resmini çekmeyi unutmuşum. :) Bir dahakine eklerim.
Afiyet olsun...
Etiketler:
aperatifler
,
havuç
,
havuç kızartması
,
kızartma
Ispanaklı Bulgur Pilavı...




Malzemeler:
1 kg ıspanak
100 gr pilavlık bulgur
1 küçük 1 büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tozbiber
Yapılışı:
Ayıklanıp bol su ile yıkanan ıspanakları iri iri doğranır. İçine salça, küçük boy soğan, az tozbiber, tuz, karabiber ayrı bir kapta harmanlanarak pişirilecek tencereye konulur. Üzerine 1 çay bardağı su konur. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
O pişerken büyük boy soğanı iri iri kıyılır. Bol zeytinyağı ile kavrulur. Pilav pişip suyu çektikten sonra üzerine dökülüp servis edilir.
Afiyet olsun...
5. Blog Yazarları Buluşma Etkinliği...
1 Ocak 2011 Cumartesi
21 Aralık 2010 Salı
Peynirli milföy böreği...





Geçtiğimiz günlerde canım börek istedi. Malum benim gibi çalışan bayanlar için el altında hazır olarak bizleri bekleyen milföy hamuru... Baktım birazda peynirim var. Hemen işe koyuluverdim. Benim gibi becerisi az arkadaşlarım için güzel bir tarif.
1 paket milföy hamuru ve 100 gr peynir ile yapabileceğimiz basit bir börek. Önce milföyleri açıp içerisine resimde görüldüğü gibi peyniri yerleştirdim. Sonra kenarlarından 4-5 mm inceliğinde kestim. 2 parça yeterli geldi bana. Üçgen bir tarzda yuvarlayıp bunları sıkılaştırmak için o kestiğim şeritleri üzerine sardım. Fırın tepsisine yerleştirdiğim böreklerin üzerine yumurta sarısını sürüp fırına verdim. Belki herkesin yapabileceği bir börek ama görsellik benim için çok mühim. Bence güzel oldu. :))
Afiyet olsun.
Etiketler:
börek
,
milföy
,
peynir
,
Peynirli milföy böreği
4. Blog yazarları toplantısı...

4. blog yazarları buluşması afişi

Mükemmel lezzetler...

Aylin Hn. ve blogcu dostlarım...

Sevgili Yasemin Sungur hanımefendi


Can arkadaşım Sevil (birdemliksohbet), Neval (limonlukek) ile beraber buluşarak katıldığım ve pazar gününün mükemmel geçtiği etkinliğin devamı dileğiyle...
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)