Şanlıurfa'nın bilinen köfte çeşitlerinden bir tanesi. Ben oldukça pratik olduğu için sık sık yapıyorum bu yemeği. İsmine çoğu yerde çiğköfte meşhur olduğu için yumurtalı köfte diyorlar. Aslında alakası yok. Yumurtalı köftedir bunun adı. Sık sık söylesemde herkese ünlü aşçılar bile maalesef öyle biliyorlar. Nefis ve hafif bir tat, deneyin. :)
Malzemeler:
1.5 su bardağı ince bulgur
4-5 adet yumurta
1 baş sarımsak
1 baş soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı domates salçası
1 bağ maydanoz
1/2 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı kimyon
1,5 tatlı kaşığı pulbiber
Hazırlanışı:
Öncelikle tüm malzemeleri hazırlarız. Sarımsak, maydanoz ve soğan ufak doğranır. Öteki malzemelerle beraber bir kaba konulur. Zeytinyağını koyarak yumurtayı kavururuz. Yalnız sarısını dağıtın. Çünkü omlet tarzı olmaz. Sonra suyu ısıtırız. Çelik bir çiğköfte tepsisinin içine bulguru koyarız ve ısıttığımız su ile bulguru ıslatırız. Hiç beklemeden yumurta ve maydanoz hariç tüm malzemeleri içine koyup yoğururuz. Maydanozu atarız, elimizle ufak bir karıştırmadan sonra üzerine yumurtayı yağı ile birlikte koyarak yumurtaları iri parçalar gelecek şekilde yoğururuz. Yani yumurtalar ezilmeden harmanlanmalı. Sonrasında yanında yeşillikler, turp vs her ne olursa yakışır beraber servis edilir...
Afiyetler olsun. :)
Ellerinize sağlık. bana yumurtalı kısırı anımsattı.
YanıtlaSilyağmur ne yaptın sen ben bayılırım bu köfteye banada yaparmısın geliyorum hemen :)
YanıtlaSilYağmurcum; şimdi oldu..Tanıdım tabii..Ama bilemezdim elbet:)) Teşekkürler, sevgiler..
YanıtlaSil