Simit deyince hepimizin yüzünde bir tebessüm beliriyordur eminim. :) Ben çok seviyorum. Belki de en sevdiğim hamur işidir. Hani bir simit mi bir poğaça mı derseniz simidi tek geçerim. Yanında ayranı veya peyniri ile herhangi başba birşeye ihtiyaç duymaksızın doyuruverir karnınızı. Küçükken annem bizim yöremize (urfa) ait bir simit yapardı. İçine koyunun iç yağı eritilerek kullanılan oldukça lezzetli bir simitti. Deneyince tarifini sizlerle paylaşırım. Gün gelip bir gün simit yapabileceğim hiç aklıma gelmezdi. Güllüoğlu hepimizin bildiği bir marka. Özellikle ilk aklıma baklava geliyor. Sanırım dillere destan lezzeti ve güvenilirliği ile biliyoruz. Geçtiğimiz hafta Canan hanım tarafından Kağıthane'de bulunan Güllüoğlu'na davet aldım. Workshopta ve Güllüoğlu'nun hem mutfağını görecek hem de bildiğimiz susamlı simitini yapacaktık.
Fatih Bey'in aramıza katılması ile güzel bir sohbet yaptık. Akabinde mutfağına gidip simit nasıl yapılır öğrenmeye koyulduk.
Fatih bey hamuru önce genişçe çukur açmamızı söyledi. Bu şekilde karışım daha doğru olurmuş. Annemde hep öyle yapardı. Ben de kızardım böyle yapmasak olmaz mı diye? :))
Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurduktan sonra mayalanması için 10 dk beklettik. Bekletilen hamurları tepsiyi ters çevirip tezgaha koyduk.
Elimizle fotoğraftaki gibi iki ucu topak olacak, yani ince olmayacak şekilde ortasına basarak uzattık. Bunun sebebi simidi yaparken iki ucundan birleştireceğimiz için uçlarını kalın tutmamız gerekiyor ki kilitleyebilelim. Simit yaparken en mühim konu kilitmiş. Çünkü pekmeze batırdığımızda pekmez iyi kitlenmeyen simitin uçlarını açıyor.
Ve yaptığım ilk simitim. :)) Püf noktası şu ki her tarafı eşit olmalı. Kalın veya ince bölümleri olmamalı. Bilmiyorum becerebilmiş miyim? :)
Simitleri pekmez ve su karışımına buluyoruz.
Geniş bir kapta bulunan susamlara batırdık.
İyice susama bulaştırdığımız simitleri elimizle dikkatlice genişlettik.
Veeee simitlerimiz. :)
Buradan Canan hanıma, bizlere güler yüzünü esirgemeyen ve mekanını bizlere açan sevgili Fatih Güllüoğlu'na buradan kocaman teşekkürlerimi sunarım. :)
simitler çok lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. ;-)
SilEn sevdiğim,şey...siz simit biz gevrek deriz ama gerçekten de görüntüleri aynı olsa da tatları farklı Yağmur'cum. Kalemine sağlık, çok güzel anlatmışsın.
YanıtlaSilGelip yiyeceğim bir gün İzmir'e şu gevrekten. :) Çok öpüyorum canım. Çok sağol... Sevgiler...
SilNe güzel ve faydalı bir gündü dimi kuzum :) Güleryüzlü kuzenin oralardaysa selam et:)
YanıtlaSilEvet gerrçekten çok güzeldi. Aleyküm Selam canım benim. Öperim. =)
Sil