30 Mayıs 2013 Perşembe

Binbirçiçek Bal ile yemek dostları buluşması...

Geçtiğimiz günlerde güzel bir etkinliğe davet aldım. Binbirçiçek Ballarının "Yemek Dostları Buluşması" #balliyemekler adıyla EKS'de gerçekleştirdik. Birçok blogger dostumla denk gelmenin güzelliği ile etkinliğimize başladık.

Masamızda hazır bulunan Binbirçiçek bal kavanozlarını görünce insan çok hoş oluyor. :)
Marka Müdürü Murat bey balın faydalarını, bal olmanın özelliklerini, balın hayatımızdaki yerini ve iyi balın nasıl anlaşılacağını bizlere ayrıntılı anlattı.
Ballı tadımlıkların ardından workshop için mutfağa geçtik. :)
Yemek yapmaya hazırım. :) 
Ekürim süperdi. Sevgili Ayla... Yanımda olduğun için çok teşekkür ederim. :) 
Eyüp Kemal bey'in şefliğinde harika sunumlar yaptık. Ballı armut tatlısı, ballı gavurdağı salatası, tavuklu ballı sebze yemeklerini yaptık. Bal herşeye mi yakışır. :)) 
Teknik birkaç konudan bahsetmek istiyorum. Hep aramızda konuşurken bal hakkında farklı bilgilere sahip olduğumuzu anlarız. Buyrun balın tarihi ve teknik ayrıntılar...
Balın tarihçesi şöyle; yaklaşık on bin yıl öncesine dayanan Cilalı Taş döneminden bu yana balın insan yaşamının ve ekonomisinin önemli bir parçası olduğu bilinmektedir. Bozulmayan yapısı nedeniyle çok değerli bir besin olarak yüzyıllar boyu insanlık için fayda kaynağı olan bal mucizesi, farklı dinler tarafından da önemsenmiş ve kutsal kabul edilmiştir. Bu kadar mühim bir gıdanın tabi ki sağlıklı olması lazım ki bizlere faydalı olsun.


Osmanlı İmparatorluğu’nun toplumsal hayatı ve edebiyatında bal önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Mevlevi kültüründe bal hemen her yerde kullanılmakta; hem tatlandırıcı, hem ilaç, hem macun olarak tüketilmiştir. Sünnet olan çocuklar çok ağladığında ağızlarına bir parmak bal sürülerek susturulmuştur. “Ağzına bir parmak bal çalmak” deyimi buradan gelmektedir. Osmanlı Sarayı’nda bal önemli bir tüketim malzemesi olarak kullanılmış; hem helvanın, macunun ve içeceklerin içerisinde hem de sade olarak tüketilmiştir. Osmanlı Sarayı’nda 15. ve 17. yüzyıllar arasında her yıl 14 ila 65 ton arasında bal tüketilmiştir.


Bal; vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli yaşamsal değerde diğer pek çok besin içerir. 100 gramında yaklaşık 304 kalori bulunan bal, bireylerin beslenme ve enerji ihtiyacına önemli katkı sağlar. Öte yandan antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile vücut direncini güçlendirir, sağlığı korur.



Bal deyince son dönemlerde aklımıza balın adını kirleten reklamlar geliyor maalesef aklıma. :( Ne kötü bir çalışmadır o öyle. Demiyorum balımızı kendimiz yapalım. Ama bal tercihi yapmak gerçekten şu dönemde çok zor. O nedenle bildiğimiz markalardan yine şaşmayalım derim.


Gerçek bal sahtesinden nasıl ayrılır? 
Gerçek balı sahtesinden ayırmak uzmanlık gerektirir. Balın saflığı ve doğallığı rengi, kokusu gibi duyusal özelliklerinden anlaşılamaz. Doğal ve saf bal ancak ileri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda deneyimli uzmanlarca yapılan analizler ile sahtesinden ayırt edilebilir. Binbirçiçek ballarının ne denli özenle toplandığını ve büyük bir analiz laboratuvarlarının olduğunu duyunca markanın ne kadarda titiz çalıştığını anladım.

Süzme bal hem sağlıklı, hem avantajlı. 
Balın petek halinde olması, onun gerçek bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu ve benzeri katkıların arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar, doğal balın sunduğu şifayı içermez. Laboratuvar analizinin ileri teknoloji, deneyim ve uzmanlık gerektiren pahalı bir işlem olduğu göz önüne alındığında, her bir petek balın, tek tek analizi pratikte olanaksızdır. Analiz edilmemiş balların ise sağlık açısından güvenilir olup olmadığını anlamak mümkün değildir.


Gerçek bal kristalleşir mi? 
Gerçek bal kristalleşebilir, bu durum bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleşme süresi balın elde edildiği bitkinin türüne göre değişir. Kristalleşme besin değerini eksiltmez ve bal bu haliyle de tüketilebilir. Kristalleşen bal, benmari usulü ile eski haline getirilebilir. Son olarak çam balının normal bala göre daha geç kristalleştiğini öğrendim.

Ayrıca balların tadlarının birbirlerinden farklı oluşunun hangi yöreye aitse o yöreye ait farklı bir tad oluştuğunu ve bu tadların Altıparmak Gıda'nın 3 ayrı marka adı altında bu tadları topladığını öğrendim. Orta ve Doğu Anadolu tarafının çiçeklerinden elde edilen balı "Binbirçiçek", Marmara ve Ege Bölgesi'nin "Balkovan", Doğu Anadolu Bölgesi'nin yaylalarından elde edilen balları "Balparmak" markası ile piyasada satışa sunuluyor. Binbirçiçek Süzme Çam Balı'nın ise Köyceğiz ve Marmaris yörelerinden elde ediliyor.

Tüm Binbirçiçek bal ekibine ve EKS mutfak akademisine güler yüzleri ve karşılamaları için çok teşekkür ederim. :)
Daha detaylı bilgi için:
www.binbircicek.com.tr
Twitter: @binbircicek
facebook/binbircicekballari

www.altiparmak.com.tr

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Yine beklerim.