8 Mayıs 2013 Çarşamba

Kızarmış Fındık Lahmacun "AĞZI AÇIK"

Urfa'nın yöresel lezzetlerinden olan ağzı açık benim yemesini en çok sevdiğim bir yemek. Hem yapımı pratik hem de lezzeti oldukça üst seviyede. Fındık lahmacun boyutlarında evde yağda yaparak yaptığımız bir yemek. Mutlaka deneyin. :)

Malzemeler:
1/2 kg kuzu veya dana kıyma (orta yağlı)
2 baş soğan
1 tatlı kaşığı pulbiber
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı un

Hamuru için:
600 - 700 gr un (bir kısmını kıymaya katacağım)
1 çimdik tuz
Su

Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı:
Önce hamurunu yoğurmamız gerekiyor. 6 su bardağı unu hamuru için yoğuracağımız kaba koyarız. Üzerine tuz ve yoğuracak kadar su ekleyerek yumuşak bir kıvam elde edecek kadar yoğururuz. Bir kenarda dinlemeye bırakırız. Soğanı minik minik doğrayıp kıymaya ekleriz. Üzerine baharatları ve unu dökerek iyice elimizle yoğururuz. Hamuru ceviz büyüklüğünde alarak azar azar un dökerek yaklaşık 10 cm çapında açarız. Bir kaseye biraz su koyarız. Açtığımız hamurların ortasına (başparmak hariç) 4 parmağımız ile suya dokundurup sonra hamura 1-2 defa vururuz. Bu şekilde hamurun üzerine kıymaların yapışmasını sağlarız. Kıymayı el yordamıyla kenardan 2 cm kalacak şekilde yuvarlak bir şekilde yayarız. Sonra kenarını çimdik çimdik ete değmeyecek şekilde katlayarak önceden kızdırdığımız yağın içine önce et kısmı aşağı gelecek şekilde bırakırız. Önce et kısmını pişirmemizin nedeni etlerin hamura göre daha geç pişmesi. Pişen et yüzünü ters çevirip arka yüzünü pişiririz. Maşa ile yağdan çıkarıp dik bir şekilde yağını süzüp önceden hazırladığımız servis tabağına hepsini tek tek pişirip koyarız.

Afiyet olsun. :)

6 yorum :

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Yine beklerim.