13 Eylül 2011 Salı

Söğülme...

Patlıcanın en hafif hali. Az malzeme ve süper bir lezzet için mükemmel bir tarif. Bizim memlekette "Söğülme" derler yani Şanlıurfa'da. Bazı yörelerde Babagannuş dediklerini işittim. Kıymalı da yaparım bazen. Siz de beğenirsiniz umarım. :)
Malzemeler:
Kişi başı 1 büyük boy patlican
Eğer kıymalı yapılacaksa 250 gr kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz

Yapılışı:

Patlıcanları iyice közledikten sonra kabuklarını soyuyoruz. Bıçakla ince ince doğrayıp oldukça eziyoruz. Eğer kıymalı olacaksa bu aşamada kıymayı kavuralım. Patlıcanları sıvıyağıyla 5 dakika kadar tavada çeviririz. 4 diş sarımsağı dövüp içine koyarız. Ocağın altını kapatıp tuzunu ekleriz. Servis tabağına ya da benim resimdeki koyduğum gibi ufak 2 tabağa patlıcanı koyarız. Eğer kıymalı ise üzerine kıymayı koyarız. Değilse az yağda biberimizi ısıtarak üzerine orta kısımlara doğru dökeriz. İsteğe göre yanına domates ve közlenmiş biberle beraber yenebilir...

Afiyet olsun...