4 Mart 2013 Pazartesi

Pırasalı Peynirli Börek...

Pırasayı yemek olarak çok severim ama pek bilmem poğaçası böreği vs. Çok duydum böreğini ama hiç denememiştim. Poğaçasını geçende denedim. (Tarif için tık...) Annem olmayınca baktım dolapta pırasa ve yufka var. Dedim buna peynir ve yeşillik eklersem fena olmaz. Sitelerde olan pırasalı börek nasıldır bilmem ama bu da benim tarifim. :) Çok lezzetli oldu.

Malzemeler:
4 yaprak yufka
3 adet yumurta
1/2 bağ maydanoz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet pırasa
150 - 200 gr beyaz peynir
1 tatlı kaşığı pulbiber (isot)
1 çimdik karabiber
1 çimdik tuz


Hazırlanışı:
Pırasaları yıkayıp doğrarız. Bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak pırasaları üzerine atarız. Ve yavaş yavaş pembeleşinceye kadar çeviririz. Çok çok az tuz koyarız çabuk yumuşasın diye. Ama rengi koyu olmasın. Bir kenarda maydanozları yıkayıp ince doğrarız. Bir kapta 3 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak), peynir, maydanoz ve baharatları atıp karıştırırız. Üzerine kızarmış olan pırasaları koyarak karıştırırız. Fırın tepsinine ister fırın kağıdı ister yağlayarak yufkanın bir tanesini yayarak koyarız. Üzerini az yağlayarak pırasalı karışımı 3'e bölecek şekilde elimizle dağıta dağıta koyarız. Sonra öteki yufkayı ve karışımları sırasıyla araları yağlayarak ekleriz. En son katı koyduktan sonra üzerine son yufkayı koyarak üzerini önceden ayırdığımız 1 yumurta akını biraz zeytinyağı ekleyerek süreriz. Önceden ısıtılmış 180 C derecelik fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişiririz. Benim fırının bir problemi bu. Altı biraz geç pişti. Üstü kapatıp sadece alt taraftan sıcaklık verdim. Sonra da güzelce pişti.

Annem diyor ki normal yufka değil açma yufka ile yapılırsa daha lezzetli ve iyi olur diyor. :)


Afiyet olsun...