13 Mart 2012 Salı

Evde yoğurt yapımı...

Bildiğiniz gibi yoğurt ve süt ürünlerinden sansasyonlar bitmiyor. Biz küçükken kardeşimle yoğurdu o kadar severdik ki millet para biriktirip oyuncak alırken biz para biriktirip yoğurt alırdık yemek için. O kadar severdik. Son yıllarda hazır yoğurtlara karşı nedenini bilmediğim bir şekilde ayak direr oldum yememek için. Çünkü yediğim zaman damağıma yapışan kremsi bir lezzetti artık benim için yoğurt. Ayrıca yoğurdun üzerinde "kaymaklı" diye nitelendirilen kaymağın aslında peçete olduğunu TV'deki tüketici derneğinden bir beyin programda konuşmasıyla öğrendim. İçinde çok fazla katkı maddesi var. Benim bildiğim yoğurt süt ve yoğurt mayası ile olur. Lakin bunlar 6 ay kalsın diye tüm kanserojen ürünleri içine katıp maalesef soframıza kadar getiriyorlar. :(

Annemle yoğurdu evde kendimiz yapmaya karar verdik. Annem çok iyi anlar yöresel yemek ve yapılışlarından. Eğitimimi çok şükür ondan alıyorum. Özellikle yoğurt için toprak büyük kase aldım 3 tane. Yoğurdumu eğer köy ortamına vs gidip almazsam günlük süt ile yapıyorum. Sanırım en masumu o. 5 kg. süt ile 2-3 günde bir en az yoğurt yapıyorum.

Gelelim yapılışına; sütü bir tencerede ısıtıp bebek yıkanacak sıcaklığa getiriyorum. Annemin sözüdür bu. Ama sanırım en anlaşılası sözdür. :)) Sonra bu sütü mayasını yapacağım toprak kaseye boşaltıp ayrı bir çorba kasesinde 1-2 kaşık yoğurdu çırpıyorum. Toprak kasenin içine bir kaşık sağından bir kaşık solundan aktarıyorum. Karıştırmıyoruz. Sadece kaşığın üzerindeki kalan yoğurdu süte katmak adına hafif sallıyorum içinde. Sonuçta çok çok az karışmış oluyor. Çünkü çorba gibi karışırsa tutmaz diyor annem. Ayrıca eğer mayamız az ise 1 kaşık yoğurtla bile olur. Meraklanmayın, denedim oluyor. Ama ben işimi sağlama alıp genelde 2 kaşık kullanıyorum. Mayaladıktan hemen sonra acele davranıp üzerine düz bir tabak kapatıyorum. Sonra üzerini sıkı sıkıya önce bir bez ile sonra bir battaniye ile örtüyorum. Kışın 6 saat, yazın ise 3,5 - 4 saatte tutuyor maya.

Ufak bir ayrıntıyı size yazmak isterim. Eğer ekşi yoğurt seviyorsanız bir tık daha sıcak yapmanız, eğer tatlı yoğurt seviyorsanız 1 tık soğuk sütle yapmanız sonucu bu şekilde değiştirecektir. İhtiyaca göre davranabilirsiniz. Yazın özellikle tatlı seviyorum, çünkü hemen ekşiyor. :))

Afiyet olsun. :)

Havuçlu Tarçınlı Kek...

Sevgili http://hunerlibayanlar.blogspot.com sitesinden aldığım bu tarifi yakın arkadaşlarım bana geleceği zaman malzemenin havuçtan yana olmasından dolayı havuçlu kek yapmaya karar verdim. Sevgili Müge'nin bu sitesinde olan bu tarif gerçekten iyi sonuç verdi. Ben beğendim umarım siz de beğenirsiniz...
Malzemeler:
4 Adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı şeker
3 su bardağı rendelenmiş havuç
2,5 su bardağı un
1 su bardağı (iri çekilmiş) ceviz
1 adet limon kabuğu rendesi
2 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Bir avuç damla çikolata

Yapılışı:
Öncelikle yumurtaları ve şekeri çırpma kabına koyarak şeker eriyinceye kadar çırparız. Yağı ekleyin ve çırpmaya devam ederiz. Unu, tarçını, kabartma tozunu ve vanilyayı ayrı bir kaba eleriz. Limon kabuğu ve havuç rendesini ekleriz. Şekeri, yağı ve yumurtayı ayrı bir kapta çırparız. Karışıma ekleyerek el çırpıcısı ile çok az daha karıştırırız. Ben damla çikolatada attım içine görüntü için. Bir kaşık ile tek bir hareket ile karıştırırız. Kek kalıbını önceden yağlayıp üzerine biraz un serperiz. Soğuk fırına 180 C ayarlayarak koyarız takribi 40-45 dk. kürdanı temiz çıkarana kadar pişiririz. Yalnız malum fırınımızın ayarını bilmek gerekiyor. O nedenle son dakikalarda dikkatli olmakta fayda var.

Afiyet olsun. :)