24 Mayıs 2013 Cuma

Evde açık ekmek "Lavaş" nasıl yapılır?

Biz evde yaptığımız ekmeğe lavaş değil açık ekmek diyoruz. Sanırım kendimiz açtığımız için yöremizde böyle söyleniyor. Lavaşta diyen vardır elbet. Bazen köyden köye yemeklerin adı değişebiliyor. Bilemiyorum artık. :))
acik ekmek, ekmek tarifi, evde açık ekmek yapımı, evde ekmek tarifi, lavas tarifi, lavaş ekmek tarifi, yoresel ekmek tarifleri,
Biliyorsunuz katkı maddeleri yüzünden ekmeğimi kendim yapmaya çalışıyorum bir süredir. Geçen gün TV'de Bakan 17 tane katkı maddesinin konulduğunu, bunların azaltılması gerektiğini söyledi. 1 tane bile olmaması gerekiyormuş. Ben de almıyorum fırın ekmeği. Mecbur kendim yapacağım. :) Farina Bella'nın köy unundan aldım geçen gün. Açık ekmek yaptım. Çok lezzetli oldu. Hem de dürüm olarak yenilebilecek yemeklerde çok lezzetli oluyor. :)
Malzemeler:
1/2 kg Farina Bella köy unu
1 çay kaşığı tuz


Hazırlanışı:
Unu yoğurma kabına dökeriz. Üzerine tuz atarız. Sonra suyu yavaş yavaş ortasına dökerek elimizle yoğurmaya başlarız. Böyle ne sert ne de yumuşak bir kıvam alacak kadar yoğurduktan sonra elimizle ceviz büyüklüğünde bezeler kopararak yuvarlarız. Her bir bezeyi un yardımı ile oklava veya merdane ile açarız. Evinizde varsa sac da yoksa büyük boy teflon tavada ters düz ederek çok çevirmeden pişiririz. Eğer tavamız küçük boy varsa ona göre bezelerin boylarını küçültebilirsiniz. Kullanılmamış bir büyük bez arasına koyarak kapalı tutarız. Tüm bezeleri pişirdikten sonra bez içine koyduğumuz açık ekmeklerimizi kurumaması için bir poşete koyup ağzını sıkıca bağlarız.