12 Şubat 2014 Çarşamba

Kartopu...

Tabi ki bildiğimiz kartopu değil. Bir arkadaşımdan aldım bu tarifin ismi değişikti. Onu sevmedim. Kartopu olarak isimlendirdim. E kartopuna benziyor. :)) Çok lezzetli oldu. Evde de çok irmik vardı. Değerlendirmiş hem de misafirlerime hoş bir tatlı hazırlamış oldum. Ayrıca süt olarakta günlük süt kullanıyorum. Marka olarakda Yörsan'ı tercih ettim. Malum kutu sütler katkı maddesi vs diyorlar. Zaten günlük tükettiğim için isabetli oldu sanırım. :)
Malzemeler:
7 yemek kaşığı vanilyalı irmik (Ben Selva'nın kullanıyorum, isteğe göre vanilya ekleyebilirsiniz.)
3 su bardağı Yörsan Günlük Süt













6 yemek kaşığı pudra şekeri (veya normal şeker)
2 su bardağı hindistan cevizi (5 yemek kaşığı içine konacak)
Yapılışı:
Sütü bir tencereye koyarak üzerine irmiği ve pudra şekerini ekleyip ocağa koyarız. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişiririz. Yine de karışacak kadar kıvamlı olmalı. Ocağı kapatırız. Üzerine 5 kaşık hindistan cevizini ekleyerek karıştırıp soğumaya bırakırız. Yaklaşık 10-15 dk bekletmemiz gerekiyor. Bir kaseye hindistan cevizi koyarız. Bir kaseye de elimizi ıslatmak için su. Elimizi ıslatıp ceviz büyüklüğünde bir parça olacak şekilde top yapıp kasedeki hindistan cevizine bulayarak servis yapacağımız tabağın içine koyarız.
Tüm karışımı şekillendirdikten sonra fotoğraflarda da göreceğiniz gibi değişik şekillerde sunum yapabiliriz.

Afiyet olsun. :)

Lorlu Ispanaklı Börek...


Malum böreklerimi hep açarım. Hazır yufkalardan hoşlanmıyorum lezzet olarak. Büyük açamıyorsanız benim gibi yufkaları. Siz de küçük açın. Sonuç farketmiyor çünkü. :) Böreğimi yaparken Yörsan ürünlerini tercih ettim. Çünkü ürünlerine en çok güvendiğim marka...
Malzemeler:
2 su bardağı un
2 adet yumurta 
1,5 su bardağı Yörsan Tava Yoğurdu 
Yarım su bardağı sıvıyağ

İç malzemesi için:
350 gr. ıspanak 
150 gr Yörsan Böreklik Lor Peyniri
1 adet soğan
Pulbiber
İsteğe göre; üzerine susam, karahavuç (çörekotu)

Yapılışı:
Ispanaklar iyice yıkanır ve biraz suda bekletilip süzüldükten sonra fazla iri olmamak kaydıyla doğranır. Soğan doğranır. İçine pulbiber isteğe göre konur. Un içine 1 yumurtanın sarısı kenara ayrılmak kaydı ile yumurtaları kırarız. Bir çimdik tuz ve su ile yoğururuz. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru iri ceviz büyüklüğünde bezelere ayırırız. Açabildiğimiz kadar ince açtıktan sonra içine zeytinyağı az sürdükten sonra hazırladığımız ıspanakları ve peynirleri ortaya şerit şeklinde koyarız. Hamuru rulo haline gelecek şekilde sararız. İkiye - üçe katlayıp yağlanmış veya yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye belli aralıklarla yerleştiririz. Üzerine yumurta sarısını sürüp susam veya çörekotu ile süsleriz. Önceden ısıtılmış 180 derece ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişiririz.

Afiyet olsun... :)