Yöresel yemeklerden zannediyorum en zorudur mumbar dolması. Bayağı meşakkatli bir yapılışı var. Annem çok yapardı ama bu sene bende öğrenmek istedim. Belki blogger olduğum için birazda annemsiz yapmak istediğim için. Kurban bayramı zamanı tarifi paylaşmak isterdim ama ancak vaktim oldu. Yöresel yemek sevenlere özel bir tarif kanımca. :) Ayrıca bazısı diyor koyunun bağırsağı yenir mi? Kokoreç hayvanın helal olan olmayan her tür bağırsağı kullanılıyor. Bu ise helal olan yağlı bir bölümü var. Sadece orası yeniyor. O nedenle bir koyundan ciddi manada az çıkıyor.
Malzemeler:
Bir koyun mumbarı (Kasaplara söylerseniz ya da kurbanı kesen kişiye ayırıp veriyorlar.)
300 gr dolmalık kıyma
600 gr iri pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı domates salçası
2 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Öncelikle kurbandan gelen temizlenmemiş mumbarı içindeki pislik arındırıldıktan sonra içi ve dışı ayrı ayrı bıçak ile sıyırılıp yıkanır. Sonra her iki yüzü de kaya tuzu ile ovularak hem kokudan hem de mikroptan arındırılır. Tekrardan yıkanıp durulandıktan sonra iç malzemeler hazırlanır. Yaklaşık olarak her yüzü 5-6 defa yıkanıyor. Kasaptan alsanız bile tekrar yıkayıp bıçakla sıyırmakta fayda var.
Mumbar hariç tüm malzemeyi ince doğrayarak bir kapta karıştırırız. Mumbarın iç yüzü dışta olacak şekilde doldurmamız gerekiyor. Ayrıca kabak oyacağı ile doldururuz. Yalnız kabak oyacağı ucu sivri olmamalı. İç malzemeyi avucumuza alarak oyacağa doldururuz. Sonra mumbarın ağız kısmını kendi içine dönecek şekilde doldurmaya başlarız. Biz doldurdukça elimizle mumbarı kaydırırız ve içine doğru gitmeye başlar. Yalnız çok sıkı doldurmamak gerekiyor. Piştikçe bulgur şişeceği için mumbarı delmemesi açısından da bu gereklidir. Tüm mumbarlar doldurulduktan sonra bir tencereye mumbarların yaklaşık iki katı kadar su koyarak hızlı ocakta yaklaşık 1 saat pişiririz.
Afiyet olsun. :)
16 Aralık 2012 Pazar
Mumbar (Bumbar) Dolması...
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
biz seviyoruz ve yapıyordum..yaşlanınca yasklar listesine girdi..her türlü sakatat kolesterol açısından zengin.. ben de size bir kolaylık önereyim..yaptıkça beni hatırlayın...barsağın ağzına huni geçirin ..doldurması kolay oluyor...ve içinide yıkarken huniden faydalanabilirsiniz...başarılar diliyorum... <3 AYNUR YILDIZ KARATAŞ
YanıtlaSilAynur hanım bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Fikir enteresan. Başedemediğim zamanlarda tavsiyenize uyacağım. Sevgiler. ;-)
Sildegısık bır fıkır denıyecegım teşekkurler.
SilPisrdikten sonra birazda firinda kizartirsaniz tadindan yenmez
YanıtlaSilAra sıra öyle de yapıyorum. ☺️ Teşekkürler yorum için. Hayırlı bayramlar.
SilPisirdiktan sonra birazda firinda kizartirsaniz tadindan tenmez
YanıtlaSil