28 Eylül 2013 Cumartesi

Ballı Armut Tatlısı...

Bu aralar meyveli tatlılardan gidiyorum. Bizim orada genelde daha şerbetli tatlılar ağırlıklı. Yöresel yöresel nereye kadar değil mi? :) Binbirçiçek ballarının workshopunda yaptığım bu lezzeti sizlerle paylaşmak istedim. Meyveli ve aromalı bir tatlı tarifi arayanlara şiddetle tavsiye edebileceğim bir tatlı. :)
balli armut tatlisi, meyveli tatli, balli tatlilar, tatli nasil yapılır, pratik tatlı, tatlilar, tatli tarifleri
Malzemeler:
4 adet armut
2 yemek kaşığı süzme çiçek balı (ben Binbirçiçek markasını kullandım.)
1 tane elma (orta boy)
1 adet limon
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz karanfil
6 yemek kaşığı toz şeker
Kaymak


Hazırlanışı:
Önce 1 tane elmayı alıp yıkadıktan sonra 1,5 su bardağı suyu bir tencereye koyduktan sonra 4'e doğrayıp kaynatırız. Kaynattıktan sonra süzeriz. Üzerine şekeri, limon kabuğu rendesini, 2 su bardağı suyu ekleyerek hızlı ateşte kaynamaya bırakırız. Bir kenarda armutların saplarını koparmadan soyarız. Alt kısmını düz keseriz ki tabakta sunum yaparken dik durabilsin. Sonra üzerine limonun suyunu sıkıp fırça ile süreriz. Bu şekilde armut kararmaz. Kaynayan karışımın içine armutları atıp kapağını yumuşayıncaya kadar açmadan pişiririz. Küçük bir tavada tereyağını, balı, 1 yemek kaşığı kadar limon suyunu, karanfil ve tarçını kısık ateşte ısıtırız. Sıvı bir karışım oluncaya kadar yeterli. Armutlar piştikten sonra kevgirle tencereden alırız. Sonra bu karışımı pişen armudun üzerine fırça ile her tarafına bolca süreriz. Armudu tabağa yerleştirdikten sonra üzerine ben biraz daha döktüm bol olsun diye. Fotoğraftaki gibi oldu. Yanına sunumda şıklık ve lezzet artırıcı olsun diye isteğe bağlı kaymakla sunum yaptım. :)

Afiyet olsun.