19 Ekim 2009 Pazartesi

Cevizli Ev Baklavası...


Malzemeler:
400 gr baklavalık un
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
250 gr tereyağı
100 gr ayçiçek yağı
300 gr nişasta
1 çimdik tuz
1 çimdik şeker
250 gr ceviz içi

Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 dilim limon

Yapılışı:
Un elenir. Ortası havuz gibi açılarak içine 3 yumurtayı kırılır. Kabartma tozu, bir çimdik şeker, bir çimdik tuz ve yarım çay bardağı yağı eklenir. 1 çay bardağı ılık su ilave edilerek yoğurulur. Yoğurulduktan sonra hamur 22 eşit parçaya bölünerek yuvarlatılır. Tepsiye dizilerek 20 dk bekletilir. Üzerine nemli bez ile örtülür.

Şerbet ocağa konulur. Kaynadıktan sonra havadar bir yerde soğumaya bırakılır. Ilık hale gelinceye kadar bekletilir.

Şerbet soğurken hamur nişasta ile beraber açılır. Porselen tabak boyutuna gelinceye kadar açılıp tek tek katlanarak 5'er adet yapılıp üst üste yığılır. Arasına nişasta serpilerek yapışması engellenmelidir. 5'er 5'er üst üste katladığımız yapraklar konulur. Daha sonra merdane yardımıyla yukarı aşağı sağ ve sol yanlara doğru açılır. Tepsinin en altı çiçek yağı ile kuru kalmayacak şekilde kenarları ile birlikte yağlanır. Her kat arasına yağ serpiştirilir. 11 kat yaprak üst üste arası yağlanarak tepsiye dizildikten sonra daha önceden hazırlamış olduğumuz ve ufaladığımız ceviz arasına eşit miktarda dökülür. Geriye kalan 11 yaprak yine araları yağlanarak üst üste dizilir. Baklava dilimi şeklinde ya da arzu edilen şekillerde bıçak ile kesilir. Tereyağı eritilerek kestiğimiz baklavanın üzerine eşit miktarda kaşık yardımıyla dökülür. Isıtılmış fırında orta derecede pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra daha önceden ılımaya bıraktığımız şerbeti hemen bekletilmeden üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır.

Annemin dipnotu: Aynı zamanda bu baklava içine tuzsuz peynir veya kaşar peynir konularak üçgen biçimde kesilir ve sıcak servis yapılırsa mükemmel olur diyor... :)) Baklava ve şeker sıcak olmak kaydıyla...

Afiyet olsun...