12 Mart 2013 Salı

Sarımsaklı köfte...

Bu tarif benim çocukken sıklıkla yediğim, görünüşünün top gibi olmasıyla o dönem beni cezbeden hafif bir lezzet olan "Sarımsaklı Köfte" tarifi. Anneme sık sık yaptırırdım o dönem. Artık ben yapıyorum. Umarım siz de beğenirsiniz.
Malzemeler:
1/2 kg ince bulgur
1 tepeleme çay bardağı un
1 baş sarımsak
1 baş soğan
5 diş sarımsak
1,5 kaşık domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
1 yemek kaşığı isot
Tuz

Hazırlanışı:
Bir yoğurma tepsisinde bulguru, unu, bir çimdik tuzu ve biberi karıştırırız. Üzerine lazım geldiği kadar su ekleyerek yoğururuz. Yoğururken annemin deyimi ile ‘pısır pısır’ ses çıkmaya başlayınca fındık büyüklüğünde parçalara ayırırız. Elimizi ıslatarak el ayasının içinde yuvarlak yapıp bastırırız. Bir yandan tencerenin içine yarısını geçecek kadar su koyarak kaynamaya bırakırız.
Tüm karışım bittikten sonra kaynayan suya, yaptığımız minik köfteleri atarız. Bunlar bekledikleri için biraz birbirine yapışması söz konusu. Bunun kolayı da tencerede kaynayan sudan 1-2 kepçe su alarak yuvarlamaların üzerine dökünce hepsi birbirinden ayrılacaktır. Köfteler suyun üzerine çıktıkları zaman kevgir yardımıyla genişçe bir tepsiye alırız.
Bir tahtada soğan ve sarımsakları doğrarız. Ben biraz iri kıyılmış seviyorum tercih sizin. :) Bir tencerede zeytinyağını koyup soğan ve sarımsakları kavururuz. Pembeleşen soğanların içine salçayı ekleriz. Eğer yaz ise yaklaşık 3-4 tane orta boy domateste küçük küçük doğrayıp kullanabilirsiniz. Malzemeler özdeşleştikten sonra bir kenarda bekleyen köftelerimizi üzerine atarak kısık ateşte tüm sosun köftelere bulaşması için ara ara çeviririz...

Çok lezzetli ve basit bir tarif, denemelisiniz. :)