19 Kasım 2012 Pazartesi

Üzüm şırası...

Geçtiğimiz günlerde bir etkinlikte üzün şırası içtim. Annem çok anlatırdı. Küçükken bağlarda nenesine yardım edermiş ve üzümün birçok yapılış tarifini biliyor. Annemin tarifi ile yaptım. Duyduğum kadarı ile özellikle kan yapan çok faydalı bir içecek. Ve yemeklerin yanına bence çok yakışıyor. Çocukların da bol bol tüketmesi lazım. Kansızlık durumlarında da çok faydası varmış. :)

Malzemeler:
1/2 kg kara üzüm
1/2 kg yeşil üzüm
1/2 kilo toz şeker
1 lt su
4-5 adet karanfil

Yapılışı:
Üzümlerin hepsini yıkayıp ayıkladıktan sonra bir kapta blendır ile iyice ezeriz. Sonra süzgeçten geçirip bir tencereye koyarız. Üzerine şekeri ve suyu ekleyerek kaynamaya bırakırız. Yaklaşık 20-25 dk kaynatıp üzerine karanfilleri atarız. Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatırız. Soğuduktan sonra soğuk servis yaparız.


Ayrıca gurme Mehmet Karahan’ın özel sunumu ile denediğim sade soda ile karıştırılınca harika bir lezzeti oluyor. :)


Afiyet olsun...