7 Ocak 2010 Perşembe

Yahudi Köftesi... (Masluta veya Süryani Köftesi)












Malzemeler:
1/2 kg kıyma
2 adet soğan
500 gr kırma (Buğdayın kırılmışı, bazı dükkanlarda yarma olarak bilinir.)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pulbiber (isteğe göre)
1 tatlı kaşığı uuz

Hazırlanışı:
Önce kırma yoğuluracak tepsiye konur ve su ile ıslatılır ve yarım saat bekletilir. Daha sonra soğanlar ince kıyılır. Kıyma, soğan, tuz, pulbiber, salça bir kaba alınır ve karıştırılır. Islatılmaktan dolayı şişen kırmalar su ilave edilmeden yoğurulur. İyice yoğurulan ve kıvama getirilen karışım ufak parçalara ayrılır. Daha kolay açılması ve yapışmaması için el ıslatılarak bu parçalardan birisi ele alınır ve bildiğimiz içli köftenin daha ufak ve yuvarlak şekliyle el içinde açılır. İçine daha önceden hazırlanan iç malzeme doldurulup bir tepsiye dizilir. Bir yandan bir tencerenin 3/2'si dolacak şekilde su ısıtılır ve içine tuz atılır. İçleri dolan köfteler köfteler tencereye yavaşça bırakılır. Tüm köfteler atıldıktan sonra resimdeki gibi tevgir ya da kepçenin sapıyla yapışmasın diye çok hafifçe karıştırılır. Eğer karıştırma işlemi yapılırsa tüm köfteler dağılır ve çok kötü bir görüntü olur. Tencerenin kapağı açık olarak yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.

Afiyet olsun...