8 Haziran 2013 Cumartesi

Evde Şeftalili Dondurma...

seftalili dondurma, dondurma tarifleri, dondurma, evde dondurma nasil yapilir, evde dondurma
Geçtiğimiz haftalarda yeğenim bademcik ameliyatı oldu. Oldukça üzücü ve sıkıntılı geçti. Malum çok küçük. Daha 5 yaşında... Ameliyat sonrası doktor bol bol dondurma yesin dedi. Baktım belli markaların dondurmaları sürekli yeniyor. Bu duruma bir son vermek gerek diye düşündüm. Dondurma tariflerime bir yenisini daha ekledim. Sevgili Mutfak ve Tatlar sitesinin sahibi Selma ablamdan aldım bu lezzetli tarifi. Bu çok farklı ve de tamamen doğal malzemelerden yapılmış oldukça lezzetli bir tarif. Eminim beğeneceksiniz. Yeğenim yoğurt yemiyor. Yoğurtlu ve pratik olduğu için bu tarif son zamanlarımın favori dondurması olacak... :)
Malzemeler:
2 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı süzme yoğurt
2 tane şeftali


Hazırlanışı:
Şeftaliyi ince ince doğrayıp mikserde çekin. Üzerine şekeri ekleyin. İyice çırpın. Çırptıktan sonra üzerine yoğurdu dökerek iyice karıştırıp dondurma makinasına koyun. İyice donana kadar çevirin. Yumuşak bir kıvam istiyorsanız hemen yiyebilirsiniz. Özellikle çocuklar için tercih edilebilir. Katı bir kıvam istiyorsanız buzluğa yerleştirin. 1 saat içinde yiyecek kıvamda. :)

Dondurma makinası olmayanlar iyice karıştırıp buzluğa atın. Saatte bir donana kadar çevirin. :)

Kuru nane nasıl yapılır?

Biliyorsunuz her yemeği kendim yapmaya çalışıyorum. Son zamanlarda neredeyse her üründe katkı veya kimyasal madde kullanılması oldukça ürkütücü. Naneyi de kendim yaparım elimden geldiğince. Hem sizlere hatırlatmak hem de bilmeyenler için nasıl yapıldığını anlatmak istedim.
nane kurusu, evde nane nasil kurutulur, kurutulmus nane, baharatlar, nane, nane kurusu
Geçtiğimiz hafta annemle alışverişe çıktık. Akşam üzeri idi. Biliyorsunuz pazar biraz ucuzlar. Bir tezgah oldukça indirimli satıyordu. Annemle 20 bağ aldık nane kurutmak için. Bunlar yaprak yaprak ayıklayıp yıkadım. Yeşillik kurutucusundan geçirip kaba suyunu aldım. Büyükçe bir masanın üzerine iyice yaydım. Ve birkaç saatte bir ters çevirdim küf vs olmasın diye. Tüm yapraklar iyice kurudu suyunu çekti. hafif hareketle ufalanabilir hale geldi. Ben de onu derin bir kap içine koyarak hamur yoğurur gibi yoğurdum. Sonra da iki elimin arasına alarak fotoğraftaki hale getirdim. Önce yoğurmamın nedeni hızlı bir şekilde nanenin toz haline gelmesiydi. Ufak tefek kabalarını elimde ufaladım. Ufak tefek saplar çıktı, ayıkladım. Bir kavanoz içine koydum. Kullanıma hazır.

Afiyetler olsun. :)

Van & Yımırta Kahvaltı Evi...

Her yörenin meşhur olduğu bir ürünü var. Sanırım hepimizin aklına kahvaltı deyince Van ilimiz geliyor. Van kahvaltısını ben de ilk kez deneyimleme imkânı buldum. Geçtiğimiz hafta Ohannes Kan beyfendinin daveti üzerine Van & Yımırta Kahvaltı Evi'nde blogger toplantısı gerçekleştirdik. Bağdat Caddesi'ndeki oldukça rahat ulaştığım bu mekanda dillere destan bir kahvaltı yaptık. Kavut, murtuğa, jaji, menemen, Van'ın otlu peyniri, ceviz ve incir reçeli bunların yanında birinci kalite kahvaltı çeşitleri ile sanki sonsuz diyebileceğimiz kahvaltı çeşitleri. Birbirinden özenli ve farklı lezzetler tattım. Hiç duymadığım isimler altında öyle güzel yiyecekler geldi ki bayıldım resmen. :) Ayrıca fiyatlar böylesine şirin ve kaliteli bir mekanda tüm yiyeceklerin fiyatlarının çok makul olması. Menüyü elime aldığımda fiyatları görünce oldukça şaşırdım. Gerçekten çok uygunlar...
Kendinizi bir bahçede hissedebileceğiniz ferah bir mekân.
Dekoru oldukça şirin tasarlanmış, masa ve sandalyelerde çok rahattı.
kavut, murtuga, menemen, van kahvalti evi, bagdat caddesi, kahvalti masasi
Çeşitler muhteşem :) Sol taraftaki tavanın içindeki kahve tonlarındaki lezzeti tarif edemem. Adı "Kavut". İçinde irmik var. Oldukça farklı bir tad.
Sağ taraftaki tavada ise "Murtuğa". Bu lezzette yine Van kahvatı sofrasından bir örnek. Yumurta ve farklı lezzetlerin bir araya getirilmesi ile yapılıyor.
Oldukça seçkin kahvaltı çeşitleri

Kahvaltının veya tercihen öğle yemeklerinin mükemmel bir lezzeti "Menemen"
Ben de pişi yaparım ama bu gerçekten çok güzeldi. Hem de sıcak sıcak servis ediliyor. Sıcak seven biri olarak çok beğendim. :)
Hayatımda ismini bile duymadığım ceviz reçeli. Sanıyorum sırf bunu yemek için bile gideceğim Van & Yımırta Kahvaltı Evi'ne. Bu ortamın en güzel yanlarından biri de bu güzel mekana hayvan dostlarımızla giriş serbest. Bu çok güzel bir haber. :)
Çok şirin logosu. Hemen girişte kedi ve yumurtalardan oluşan bir tasarım. :)

Güler yüzünü ve hoş sohbetin biz bloggerlardan esirgemeyen Onno Bey'e ve bizleri oldukça hoş ağırlayan mekan sahibi ve personeline buradan çok teşekkür ederim.
Siz de Van kahvaltısının eşsiz lezzetlerini tatmak isterseniz Bağdat caddesindeki mekânı şiddetle tavsiye ederim. Ben bir daha gideceğim. :)