30 Eylül 2013 Pazartesi

İrmik helvası...


Bana göre en pratik ve en lezzetli tatlılardan. Biz çocukken annem sıkça yapardı. Hele de ben biraz sıcak seviyorum. Daha pişer pişmez dinlenmeden akar halde iken bardak altına annem koyar verirdi. Asıl lezzet oradaydı bana göre. Hala soğuduktan sonra lezzetinin değiştiğini düşünmekteyim. :))
tatlilar, irmik helvası nasıl yapılır, irmik helvası tarifi, pratik irmik helvası, yoresel tatlilar, hafif tatlılar
Malzemeler:
2 su bardağı irmik
250 gr. tereyağı
2 su bardağı toz şeker
2-4 kaşık dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
2 su bardağı su
1,5 su bardağı süt (eğer süt yoksa su kullanabilirsiniz.)

Hazırlanışı:
Bir tencerede tereyağı, irmik ve fıstığı kısık ateşte fıstıklar pembe rengini alana kadar kavururuz. Yalnız sürekli karıştırmak gerekiyor. Ben tahta kaşık kullanıyorum. Biraz durduğunuz zaman hemen rengi farklılaşıyor. Hiç durmadan karıştırmak lazım. Ben fotoğrafta fıstık kullanmadım. Yoktu evde. Fıstıksız ama seviyorsanız tarifi ona göre ekleyip yapabilirsiniz. Sütü, şekeri ve suyu başka bir tencerede karıştırıp kaynatırız. Şerbeti kepçe yardımıyla tabi benim gibi sabırsız değilseniz irmik karışımına ekleriz. Kepçe ile aktarılınca çok sıçradığı için riski var. Ben birden aktarıyorum. :)
İrmiklerin şerbeti çekmesini bekleriz. Şerbeti çektikten sonra irmik tencerenin altını kapatıp istenilen sıcaklıkta servis yaparız.

Afiyet olsun.