16 Eylül 2016 Cuma

Markaların kaderi mağazalarda yazılıyor...

Markaların kaderi mağazalarda yazılıyor. Her 10 kişiden sadece 2’si, mağazaya girdiğinde sürekli kullandığı markayı satın alıyor...
Alışverişçilerin %70’i,
satın alma kararını mağaza içerisinde veriyor
‘Markaların kaderi, mağaza içinde yazılıyor’ diyerek sözlerine başlayan REM People Yönetim Kurulu Üyesi Emre Haraççıoğlu, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarda, alışverişçilerin %70’i, satın alma kararını büyük oranda mağazanın içinde veriyor. Alışveriş kararları mağaza içerisinde verildiğine göre, markaların mağazalardaki görünürlük başarısı büyük önem kazanıyor. Pazarlamacılar, mağazalardaki marka imajını güçlendirmek için daha akılcı ve hedefe yönelik programlar geliştirmelidir ve bu programlar güçlü tanzim teşhir uygulamalarıyla desteklenmelidir” dedi.

Markalar, alışverişçilere mağazada dokunduğu oranda başarılı oluyor
Hangi marka ürün satın alınacağı kararının büyük oranda mağaza içerisinde verildiğinin altını çizen Emre Haraççıoğlu, şunları kaydetti:
“Alışverişçilerin %70’i plansız alışveriş yapıyorsa, geriye kalan %30 gibi hala alışverişini planlayan bir kitle var. Fakat bu oran, yanıltıcı olmasın. Planlı alışveriş yapan yaklaşık %30’luk kitle, sadece ihtiyacına göre ne alacağını belirliyor. Hangi marka ürünü satın alacağının kararını ise, büyük oranda mağazada veriyor. Planlı alışveriş yapan %30’luk bölümün, %10’u ise mağazadaki alışveriş sırasında almayı planladığı markayı değiştirebiliyor. Bu durumda, her 10 kişiden, sadece 2 kişi mağazaya girdiğinde sürekli kullandığı markayı satın alıyor” diye konuştu.  

Tüketicinin gözünün önünde olan ürünler, alışveriş sepetine giriyor
Markaların etkin görülebilir olmasının önemine vurgu yapan Emre Haraççıoğlu, şunları anlattı:
“Alışverişçilerin %20’den fazlası, mağazaya girdiğinde daha önce hiç planlamadıkları ürünleri alarak çıkıyor. Nitekim her 4 kişiden 1’i, o anda rafta ya da diğer teşhir alanlarında kendisine en çok görünen ürünü satın alıyor. Alışverişçilerin %60’dan fazlası da, hangi markadan ne kadar alacağına mağazanın içinde karar veriyor. Kısaca, mağazalardaki markalar, etkin görülebilirlik sağlandığı oranda şansını arttırır, aksi halde olumsuz senaryolar ortaya çıkar. Özetle, göz önünde olan ürünler, alışveriş sepetine girmektedir”  şeklinde konuştu.

Alışverişçilerin %10’u ise, aradığını bulamadığı için mağazadan ayrılıyor
Her 10 kişiden 1 kişinin aradığını bulamadığı için hiçbir şey satın almadan mağazadan çıktığını anlatan Emre Haraççıoğlu, şunları kaydetti:
“Belki o an aradığı ürünler, mağazada herhangi bir yerde bulunsa bile, etkin bir görülebilirlik sağlanmadığı için alışverişçiler mağazadan ayrılabiliyor. Bu durum gösteriyor ki, mağaza içerisinde alışveriçileri yakalamak için onların ilgisini çekecek pazarlama aktiviteleri düzenlemek ve etkili tanzim teşhir yapmak oldukça kazançlıdır. Çünkü alışverişçi, mağazaya satın alma niyetiyle ve para harcamaya hazır olarak girmektedir.” dedi.