1 Mayıs 2013 Çarşamba

Evde Kıymalı Pide...

Evde birşeyleri kendi kendime hazırlamak çok hoş. En azından mekanlara bağlı kalmadan istediğini yapabilmek bambaşka güzel. Pideyi de kendim yapayım dedim. Enfes oldu. Hatta bir hanım arkadaşımın annesi midesinden rahatsız. Dışarıda ne zaman yese ciddi rahatsızlık oluyormuş. Bu tarifi denemiş. Hiç rahatsız olmamış. :) Bu güzel dönüş beni de çok mutlu etti. Deneyin mutlaka.
Malzemeler: 4 kişilik
İç harcı için:
250 gr kıyma (yağsız)
1 tane büyük boy domates
2-3 tane biber orta boy biber
1 baş soğan
1 çay kaşığı tuz
Bir çimdik karabiber
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hamuru için:
1/2 pk yaş maya
1 tane yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
2 su bardağı un (Farina Bella çavdar unu)
1 su bardağı sıcak su (Az ılımış sıcak su)


Yapılışı:
• Kıymayı, yağ ile birlikte kavuracağımız tencereye koyarak ocağı yakarız. Eğer kıymamız yağlı ise yağ koymayın. Biraz kavurup rengi döndükten sonra üzerine soğanı atarız. Soğanlarla beraber az daha çeviririz. Üzerine ince kıyılmış domates ve biberleri atarak güzelce kavururuz. İyice domates ve biber sotelendikten sonra ocağı kapatıp soğumaya bırakırız.
• Hamur için unu koyup ortasını havuz gibi açarız. İçine tuz ve şekeri koyarız. Mayayı ortasına koyup sıcaktan ılığa dönmüş olan suyu ekleriz. Maya erimeye başlar. Elimiz dayanabildiğine unu ortasına doğru çevirerek tüm malzemelerin karışmasını sağlamaya çalışırız. Az karıştırdıktan sonra yumurtayı kırarız. Sonra iyice yoğurup dinlenmeye bırakırız. 10 dk kadar yaz zamanı dinlendirdikten sonra 2 ceviz büyüklüğünde yumaklar alarak un yardımı ile uzunlamasına açarız. Burada pideyi istediğimiz büyüklükte hamur alarak açabiliriz. Ben normal ebatlardan az ufak bir boyutta yaptım. Birebir ya da yarım boy gibi ölçülerde yapabilirsiniz. Hamuru açtıktan sonra üzerine harcımızı kenarlarından yaklaşık 1,5 cm kalacak şekilde ince bir kalınlıkta kaşıkla yayarız. Sonra kenarlarını kıymaya değmeyecek kadar katlayıp bastırırız. Kıymaya değerse açılıyor çünkü. İki uç köşesini ise elimizle birleştirip sıkıp pide formuna ulaşıyoruz.
• Önceden ısıtılmış 200 C fırında üzeri kızaracak kadar pişiririz. Fırından çıkardıktan sonra kenarlarına sevenler için tereyağı sürebilirsiniz.

Afiyet olsun. :)