17 Mart 2014 Pazartesi

Fırında Bayat Ekmek Mantısı...


Malzemeler:
3 dilim bayat ekmek 
300 gr köftelik kıyma
2 baş soğan
5-6 diş sarımsak

1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı acı toz biber
1 çay kaşığı pulbiber

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Çok az soya sosu

Üzeri için:
3 dilim bayat ekmek
100 gr parmesan peyniri (yoksa çok sert olan bir peynir kullanılabilir.)

2 kase yoğurt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı acı toz biber

Sosu için:
2 kase yoğurt
Zeytinyağı
Pul biber (varsa isot)
3 diş sarımsak

Hazırlanışı:
• Soğan ve sarımsağı çok ince doğrayın. Bir tencereyi zeytinyağı ve tereyağını koyup üzerine soğan ve sarımsağı ekleyin. Soğan ve sarımsak çok hafif piştikten sonra üzerine kıymayı atın. İçi için ayırdığımız ekmeği küp şeklinde doğrayın. Kıyma iyice piştikten sonra içine pulbiber ve kimyonu ekleyin. Fırın kabının içine ekmekleri düzgün biçimde yerleştirin. Kıymalı karışımı eşit şekilde yayın. 180 C derece önceden ısıtılmış fırında 10 dk kadar pişirin.
• Derin bir kapta 1 kase yoğurdu çok iyi çırpın. Geriye kalan 3 dilim ekmeği mikserde toz gibi olacak şekilde çekin. Yoğurdun içine kimyon, sarımsak, acı toz biber, soya sosu, tereyağı, parmesan peyniri ve son olarakta yumurtayı ekleyerek iyice karıştırıp fırındaki kıymanın üzerine döküp ve 10 dk kadar fırında pişirin.
• Üzeri için kullanacağımız sos için küçük boy bir tencerede yağ ile biberi atıp kızdırın. Bir kasede yoğurt ve ince doğradığımız sarımsağı iyice çırparak karıştırın. Fırından çıkardığınız mantıyı servis tabağına koyun. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin. Zeytinyağı ile pulbiberi kızdırıp dökün.

Afiyet olsun. :)