16 Haziran 2013 Pazar

Zerde

Annem bizim evde sürekli zerde zerde diye söylerdi. Bir etkinlikte hazırladığım bu tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum. Kışın boğazım ağrıdığında balla karıştırıp içimi fena yapan bu acı baharatın nasılda özel bir lezzete kavuştuğunu göreceksiniz. :)
tatlilar, zerde tarifi, zerde nasil yapilir, zerde yapilisi, yoreselyemekler,
Malzemeler:
1 çay kaşığı zerdeçal
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Gül suyu
2 yemek kaşığı inceltilmiş nişasta

Hazırlanması:
Bir tencerenin içine pirinçleri yıkayıp koyarız. Ben risotto pirinci ile yaptım. Siz istediğiniz bir pirinç tercih edebilirsiniz. Kırık pirinç bile olur. :) Üstüne suyu ve zerdeçalı ekleriz. Orta ateşte çırpıcı ile devamlı karıştırırız. Pirincin nişastasının çıkması için bunu uzun süre yapmak gerekiyor. Üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alıyoruz. Şekeri ekleyerek 15 dakika daha pişiririz. Pirinçler iyice pişip rengi sararınca ocaktan tencereyi alıp kaselere koyarak soğumaya bırakırız. Eğer katılaşmadı ise 1 yemek kaşığı kadar nişastayı 2 yemek kaşığı su ile incelterek yavaş yavaş karışıma ekleyip katılaştırabilirsiniz. Misafirlerimize servis etmeden evvel 1 yemek kaşığı kadar gül suyu ilave ederek hoş kokulu bir sunum yapabilirsiniz. :)

Afiyet olsun.