17 Şubat 2014 Pazartesi

Elmalı Şarlot...

Etkinlik yemeklerimden biri daha. İlk kez duydum adını. Tadı çok hoş ve hafif. Denemek isterseniz buyrun tarifine. :)
tatlilar, elmalı sarlot, elmali tatlilar, degisik tarifler, degisik tatlilar, elma tatlisi
Malzemeler (6 kişilik):
1.200 gr elma (1.2 kg)
2 yemek kaşığı su
2/3 su bardağı esmer şeker
1/2 tatlı kaşığı tarçın
7 dilim sert beyaz ekmek
5-6 yemek kaşığı tereyağı (erimiş)


Hazırlanışı:

Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın. Küçük parçalar halinde doğrayıp suyla birlikte tencereye koyun. Kapağını kapatarak kısık ateşte 5 dakika haşlayın. Daha sonra kapafını açıp 10 dakika daha elmalar yumuşayıncaya kadar kaynatın. Şeker ve tarçın ekleyin. Elmalar yumuşayıp koyulaşana kadar 5 dakika kadar karıştırarak pişirin. Fırını 200 derece ısıtın. Ekmeklerin kabuğunu kesip bir yüzüne erimiş tereyağı sürün. 2-3 dilimi ortadan üçgen şeklinde kesin. Bu üçgenlerle 1.4 litrelik bir şarlot veya sufle kalıbının dibini kaplayın. Tereyağlı tarafın alta gelmesine ve sıkı yerleştirmeye dikkat edin. Diğer dilimleri dik yerleştirdiğinizde kalıbın ağzını geçmeyecek uzunlukta ve parmak kalınlığında kesip kalıbın yanlarını döşeyin. Elma püresini kalıba dökün. Üzerini ekmek dilimleriyle kaplayın. Ekmekleri daha küçükte kesebilirsiniz. Şarlotu fırında 20 dakika pişirin. Sonra ısıyı 180 dereceye düşürüp üzeri iyice kızarana kadar 25 dakika kadar tutun. Fırından çıkarıp 15 dakika soğumasını bekleyin. Üzerine bir tabak kapatarak ters çevirip kalıptan çıkartın. Ilık olarak muhallebiyle servis edin.

Afiyet olsun.