4 Mayıs 2012 Cuma

Fırında Patlıcanlı Kebap...

Sizlere yine yöremin bir lezzetini yani patlıcanlı kebabın fırında yapılmış halinin tarifini veriyorum. Malum patlıcanlar yeni yeni çıkmaya başladı. Ben sera yemiyorum. Bir bahar açılışı yapalım dedim. Yazın inşaallah sizlere mangalda olanınında tarifini vereceğim. :)

Malzemeler:
1 kg kıyma (1/2 kg dana döş, 1/2 kuzu boşluk) 1 defa çekilmiş.
2 kg patlıcan

Hazırlanışı:
Kıyma makinasından 1 defa çekilmiş kıymaları bir yoğurma kabının içerisinde iyice karıştırıp içine tuz atılır. Arzuya göre çok az karabiberde atılabilir. Ben pek karabiber kullanmamaya çalışıyorum. Tercih sizin. :) Patlıcanları yıkayıp 5-6 cm büyüklüklerinde parçalara ayırıp yaklaşık bir patlıcan çok büyük değilse 4 parçaya bölünüyor. Kıymayı yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde iki patlıcan arasına koyarak pişireceğimiz fırın tepsimize yerleştiririz. Eğer istediğimiz gibi kuzu boşluk bulamazsak et çok kuru olacağından içine çok az zeytinyağı koyarız.

Fırında 250 C'de 50 dk kadar pişiririz. Patlıcan elle üzerinden bastırdığımız zaman yumuşak bir hale gelince fırından çıkarıp servis yaparız.

Afiyet olsun.

Mangalda kuşbaşı tavuk kebabı...

Malzemeler:
2 kg Keskinoğlu kuşbaşı tavuk
1 tatlı kaşığı tepeleme kekik
1 tatlı kaşığı pulbiber
1/4 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yapılışı:
Sarımsak ayıklanıp ince doğranır. Tüm baharatları ve sarımsağı önceden karıştırırız. Yıkayıp süzdüğümüz kuşbaşı tavukları üzerine atıp iyice karıştırırız. Mangalı yapmadan bir gece evvel veya 5-6 saat evvelden yapmamız gerekiyor. Ağzı kapalı bir kapta buzdolabının alt gözünde bekletip yapacağımız zaman şişlere saplayarak mangalda pişiririz. Benim ete karşı biraz mide problemim var. O nedenle iyi pişsin diye biraz küçük doğruyorum. Siz kendi isteğinize görü büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. :)

Yanına soğan ve maydanozla yapılan salata tavsiye ederim.

Afiyet olsun.