23 Mayıs 2013 Perşembe

Kıymalı makarna...

Makarnam biliyorsunuz en favori yemeklerimden. Benim gibi seveni bir hamlede bin kişi bulabilirim. :) Kıymalısı da güzel oluyor. Salçalı, yoğurtlu ve üçüncü olarak da kıymalı çok lezzetli oluyor. :)
kiymali makarna tarifi, makarna soslari
Malzemeler:
1 paket (500 gr) makarna
250 gr kıyma
1 büyük baş kuru soğan
3 tane domates
2 tane sivri biber
1 tatlı kaşığı isot (pulbiber olursa biraz az olsun)
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı:
• İlk aşamada makarnayı haşlamak için tencereye su koyarız. Orta boy bir tencerede tencerenin yarısını geçecek kadar su koyarsak yeterli olur. Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakırız.
• Sonrasında soğanı doğrayıp zeytinyağı ile bir tavada kavururuz. Soğanları az çevirdikten sonra yani tam kavurmadan içine kıymayı atarız. Kıyma ile birlikte soğanları kavururuz. (NOT: Eğer kıyma değil de kuşbaşı et olsaydı önce etleri kavurup sonra soğanları pişirmeliyiz.) Doğradığımız biberleri atıp biraz daha çeviririz. En sonunda domatesleri doğrayıp içine atıp iyice sotelenmesi için çeviririz. Ve içine tuzunu atarız. Yalnız tüm bu malzemeleri atarken sık aralıklarla atmalıyız. Hiç biri tam manasıyla kızarmamalı. Yoksa kuru bir sos olur. Hatta ben içine bazen iyice sotelensin diye az su koyarım. Kısık ateşte güzel lezzetleniyor. Tüm kıymalı sos piştikten sonra üzerine geriye kalan baharatlarını atarak ocağı kapatırız.
• Kaynamaya bıraktığımız öteki tencerenin içindeki su kaynadıktan sonra içine 1 tepeli çay kaşığı tuz veya 1 yemek kaşığı zeytinyağı yapışmaması için atarız. Üzerine makarnayı atıp bir dakika sonra kevgir ile bir karıştırırız. İlk attığımızda karıştırmak gerekiyor. Yoksa makarnalar birbirine yapışıyor. Ara sıra bakarak dişe yapışmayacak kıvama geldiğinde demir süzgeç ile süzerek önceden hazırladığımız kıymalı makarna sosu ile birleştirip iyice karıştırırız. Makarnayı soğuk sudan geçirmeyin. Hem lezzeti gidiyor hem de soğuyor. Zaten sos ile aynı zamanlarda başladığımız için hemen karıştırıp servis ederiz. Makarnamız hazır.

Afiyet olsun. :)