24 Mart 2010 Çarşamba

Mantı nasıl yapılır?

Hamurişi yemeklerde en sevdiğim yemektir sanıyorum herkes gibi. :) Birçok hanım nasıl uğraşıyorsun bu yemekle diye soruyor ama sabırlı biri olduğumu düşünüyorum. Aksine çokta keyif alıyorum... :) Hoş bir tarifle devam edeyim. 
Malzemeler:
İçi için:
250 gram kıyma
1 adet büyük boy soğan

Hamuru için:
2 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Aldığı kadar su

Sosu için:
Yoğurt
Sarımsak
Kırmızı Biber
Sıvı Yağ (isteğe göre tereyağı veya zeytinyağı kullanılabilir.)
Kuru nane

İç Malzemenin Hazırlanışı:
İçi için kıyma ve rendelenmiş soğanı iyice karıştırın.


Hamurunun Hazırlanışı:
• Unun üzerine yumurta ve su ile kıvama gelene kadar yoğurun. Hamur en ince şekilde açılır. Hamurun üzerine un sepeleyip kesim için uygun bir tahtaya veya malzeme (masa veya mutfak tezgahı) üzerine alın.
• Açılan bu hamuru yaklaşık 2-3 cm aralık bırakarak kesin. Bunu enine ve boyuna şeklinde kestiğiniz zaman kareler oluşacak. Kesme işlemi bittikten sonra elinizi batırmak için bir kaseye biraz su koyun.
• Boş bir tepsi alıp içine biraz un serpiştirdikten sonra bu kareleri teker teker alıp içine minik minik mantı içini yerleştirerek fiyonk yapın ve bu tepsinin içine atın. Tüm hamur bittikten sonra üzerine biraz daha un serpin ve biraz tepsiyi silkeleyin. Bu hamurun tepsiye veya birbirlerine yapışmasını engelleyecektir.

•Orta boy bir tencereye su koyun ve üzerine tuz ekleyip orta ateşte kaynamasını bekleyin. Mantıları kaynayan suya tepsiden koyun ve orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Bir kapta önce yoğurt sonra bu yoğurdun kesilmemesi için içine bir yumurtanın sarısını kırıp karıştırın. Daha sonra pişen mantının içine daha yemek ocakta iken yoğurdu ufak ufak akıtarak dikkatlice karıştırın. Tüm yoğurdu içine koyduktan sonra ocağı kapatın ve ufak bir tavada tereyağı veya zeytinyağını içine isteğe göre nane ve kırmızı biber koyarak ısıtın. Eğer sarmısak yemekten rahatsız olmazsanız; yoğurdun içine önceden veya servis yapılırken tabağınıza ekstra ekleyebilirsiniz.

Bazılar soğuk sever, ama ben sıcak seviyorum. :))

Afiyet olsun.