12 Temmuz 2013 Cuma

Gold Master Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller yarışması 1. hafta menüm...

Domates dolması:
yemek yarismasi, gold master yemek yarismasi, domates dolması nasil yapilir
Malzemeler:
1,5 kg domates (yuvarlak olmasına dikkat edilmeli)
250 gr pirinç
250 gr kıyma
2 baş soğan
5-6 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
Birkaç dal reyhan / fesleğen
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tane küp şeker (1 çay kaşığı)

Yapılışı:
Domateslerin içini bir tatlı kaşığı ile oyarız. Oyacakla da olur. İçini harcın içine doğrayarak koyarız. Soğanları ve sarımsakları doğrarız. Derin bir kapta tüm malzemeleri doğradıklarımızla beraber ekleyerek karıştırırız. Sonra ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri üzerine ekleyerek el yordamı ile karıştırırız. Tencere seçiminde geniş bir tencere seçmemiz gerekiyor ki yan yana pişebilsinler... Domateslerin tek tek içini doldurup tencereye yan yana gelecek şekilde yerleştiririz. Sonra içine yarım çay bardağı su koyarak ocağa yüksek ateşte koyarız. Kaynamaya başlayınca hemen kısmamız gerekiyor. Sonra kısık ateşte 40-45 dk. pişinceye kadar bekletiriz.

Kuşkonmazlı, beyaz hindibalı mevsim salatası
Malzemeler:
1 bağ kuşkonmaz (Ufak boy 10 adet)
2 adet beyaz hindiba
1/3 bağ semizotu
1/3 bağ maydanoz
3-4 tane orta boy domates
2-3 tane yeşil biber
1 adet ufak boy beyaz soğan
2 adet salatalık
1 adet limon
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1,5 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke (elma veya üzüm farketmez)

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri ayıklayıp bol suda yıkarız. Son suyuna -ki ben 3 su yıkarım tüm yeşilliklerimi- sirke koyarak dezenfekte ediyorum ben. Siz bilirsiniz... Derin bir kapta tüm malzemeleri küçük küp küp doğrarız. Sadece soğanları jülyen dediğimiz ikiye bölüp uzun uzun keseriz. Hepsini karıştırırız. Ayrı bir kasede tüm sos malzemesini (limon, nar ekşisi, tuz ve sirke) karıştırıp salatanın üzerine dökeriz ve karıştırıp kayık tabaklara servis yaparız. Ben biraz malzemeyi bol tutarım kalabalık misafir vs yaptığım için. Duruma göre malzemeyi azaltabilirsiniz. :)

Afiyetler olsun.

Ramazan Mutfakları'na sihirli eller dokunuyor...

Gold Master'in düzenlediği "Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor." yarışmasına bloggerlar olarak katılıyoruz. Her hafta bir yemek ve bir salata veya tatlı tarifi paylaşacağız. Hadi bakalım. Kime çıkacak. Belki birinci bile olurum. :) Kısmet...