11 Aralık 2011 Pazar

Havuçlu Peynirli Poğaça...


Ben bu tarifi sevgili Aylin'in sitesinden aldım. Sağolsun arkadaşım güzel bir tarif uygulamış. Çok beğendim ve hemen yaptım. Umarım siz de beğenirsiniz.

Malzemeler:
2 yumurta
2 tepeleme yemek kaşığı katı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy havuç
Yarım şişe soda (100 ml)
1 çay kaşığı tuz
Çeyrek demet maydanoz
1 su bardağı tulum peyniri (veya beyaz peynir)
1 paket kabartma tozu
1,5 bardak tam buğday unu
2 su bardağı beyaz un

Yapılışı:
Hamuru yoğuracağımız kabın içine yumurtaları kırın. Bir tanesinin sarısını üzeri için ayırın. Maydanozları ince ince kıyın. Havucu mikserde çekin veya rendeleyin. Peyniri iyice parçalayın veya yine mikserde çekin. Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurmaya başlayın. Eğer tam buğday unu yoksa biraz daha un gerekebiliyor. Elimize yapışmayacak kadar olmalı. Ben çok katı yapmadım daha iyi pişsin diye. Çok un koyunca sanki içi pişmez gibi geliyor. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. 175 derece önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin. Eğer isterseniz peyniri hamura karıştırmak yerine ortasına da koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Lahana Sarması...

Kış mevsiminin en sevdiğim yemeklerinden birisidir lahana sarması. Anneme yalvarırdım küçükken yapsın diye. Ben lahananın bir tek bu yemeğini seviyorum diyebilirim. Özellikle sıcakken çok lezzetli oluyor. :))
Malzemeler:
1 tane orta boy lahana
250 gr pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
2 baş soğan
5-6 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tane küp şeker (1 çay kaşığı)

Yapılışı:
Lahananın alt kısmını çevirip alt kısmından büyükçe bir parça bıçakla keseriz. Sonra bir tencereye içine biraz su koyarak bunu içine koyup 10 dk haşlarız. Çıkardıktan sonra bir kaba koyarız. O haşlanınca kendini bırakıyor ve içini bıçakla oyduğumuz için yaprak yaprak çıkarabiliyorsunuz. Önce soğanları ve sarımsakları doğrarız. Derin bir kapta tüm malzemeleri doğradıklarımızla beraber ekleyerek karıştırırız. Sonra ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri üzerine ekleyerek el yordamı ile karıştırırız. Bunu bir tencerede biraz kavururuz. Daha tane tane oluyor. Sonra bir yaprak alıp içine bir yemek kaşığı kadar iç doldurup bohça gibi katlayıp ters çevirerek tencereye dizeriz. Hepsi bittikten sonra üzerini kapatacak şekilde su koyarak ocağa yüksek ateşte koyarız. Kaynamaya başlayınca hemen kısmamız gerekiyor. Sonra kısık ateşte 40-45 dk. pişinceye kadar bekletiriz.

Afiyet olsun.