24 Temmuz 2013 Çarşamba

Gold Master Ramazan Mutfaklarına Sihirli Eller yarışması 3. hafta menüm...


Kaşığa binen:

Yöresel yemeklerden başımın tacı bir yemek. Oldukça pratik bir yemek bana göre ve de oldukça lezzetli. Bizim Şanlıurfa'da bu yemeğin ismi "KAŞIĞA BİNEN". Komik geliyor kulağa ama öyle. Başka memleketlerde Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba gibi isimleri var ama yapılışları ve lezzetleri oldukça farklı. Çünkü ben içinin hamurunu mercimekler pişerken yoğurup taze taze yemeğe katıyorum. Mutlaka deneyin, çoooookkkkk seveceksiniz. :)
yöresel yemekler, yöresel çorbalar, yemek tarifleri, erişteli çorba, mercimekli erişteli çorba
Malzemeler:
250 gr yeşil mercimek
3 baş kuru soğan
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/3 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gr un

Hazırlanışı:
• Önce mercimekleri ayıklayıp yemeği pişireceğimiz tencerenin içine koyarak üzerine 1,5 litre kadar su koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra mercimekler pişene kadar (15-20 dk) haşlayın.
• Bir kenarda unun içine bir çimdik tuz attıktan sonra içine alabildiğine su koyarak yoğurun. 2 bir ceviz büyüklüğünde bezeler yaptıktan sonra her birini kalın bir şekilde açın. Çok ince açmayın. Biraz etli olacak.
Açtıktan sonra büyük teflon tavada hamur donacak şekilde pişiriyoruz. Pişmeyecek. Sadece hamur katılaşacak.
Pişen hamurları dürüm şeklinde yuvarladıktan sonra fotoğraftaki gibi ince ince kesiyoruz. Onları yukarı doğru havalandırınca tüm yuvarlaklıklar açılıyor. Hepsini pişirip kestikten sonra bir tepside açık bir şekilde bırakıyoruz.
• Pişen mercimeğin içine baharatlarını ve salçasını atıp bir taşım kaynattıktan sonra içine hamurları atarak pişene kadar kaynatırız. Öte yanda soğanları zeytinyağı ile küçük bir tavada pembeleşinceye kadar pişiririz. Yemekteki hamurlar piştikten sonra üzerine kızarmış soğanları yağı ile beraber döküp karıştırıp ocağı kapatırız.

Cevizli dondurma:

evde cevizli dondurma tarifi
Malzemeler:
500 gr süt
6 adet yumurtanın sarısı
170 gr şeker
240 gr krema
200 gr toz ceviz

Hazırlanışı:
Süt ve kremayı bir tencereye alıp kaynatırız. Yumurtanın sarılarını bir kapta aklarından ayırdıktan sonra şeker ile mikser yardımı ile beyazlaşıncaya kadar çırparız. Kaynattığımız sütü azar azar kepçe ile yumurtalı karışıma ilave ederiz. Yalnız süt ilave ederken el çırpma teli ile karıştıracağız. Sonra bu karışımı tencereye alıp kısık yanan ocakta çırpma teli ile hiç durmadan karıştırırız. Karışım muhallebi kıvamına gelmeden ocaktan alırız. Bir kenarda cevizi mikser yardımı ile toz haline getiriz. Yalnız ben fazla toz haline getirmedim. Biraz bütün kalsın istedim. Tercih size ait. Sonra bu toz cevizi tenceredeki karışıma ekleyip bir kaba aktarıp soğumaya bırakırız.

Soğuyan karışımı dondurma makinası hareket halinde iken dökeriz ve yaklaşık 15-20 dk kıvam alana kadar yani biraz donmasını bekleriz. Plastik spatula ile başka bir kaba alarak buzluğa atarız. Yalnız dondurmayı yumuşak sevenlere o anda servis yapabilirsiniz. Özellikle yeğenimin buz gibi dondurma yemesini istemiyorum. İlk servis ona yapılıyor. :))

Herkese afiyet olsun. :)