25 Ocak 2014 Cumartesi

Fırında Soğan Kebabı...

Şanlıurfa'nın has yemeklerinden kebabı kışın ancak fırında yapabiliyoruz. Bence süper oluyor. Mutlaka deneyin. Benden pratik tarif isteyen takipçilerime duyurulur... :)

Malzemeler:
1,5 - 2 kg küçük boy kuru soğan (tepsinizin aldığı kadarı ile)
1 kg kıyma (Yarı yarıya kuzu - dana / tek çekim)
1 yemek kaşığı nar pekmezi (Sos değil gerçek pekmez kullanın.)
Tuz

Hazırlanışı:
Soğanlar her iki başı düz olacak şekilde kesilir. Yalnız kabukları soyulmaz fotoğraftaki gibi. Sonra 1 tatlı kaşığı kadar tuz ile kıyma karıştırılır ve bir soğan bir kıyma şeklinde tepsiye yerleştirilir.

Önceden ısıtılmış yüksek ısılı fırında etler kızarana kadar pişiririz. Nar pekmezini az sulandırıp üzerine her tarafına gelecek şekilde dökün. Ben evde lavaş ekmek açtım. Tarifi için tık... O şekilde tükettik.
Lezzetine gerçek anlamda ulaşabilmeniz için bu şekilde hazırlamanızı tavsiye ederim. :)

Afiyet olsun.

Bayram Çöreği - Diyarbakır Mutfağı...

etkinliklerworkshoplar, metro toptancı marketi, metro market, bayram çöreği, diyarbakır mutfağı, yoreselyemekler,
Biliyorsunuz yıllardır yöresel yemeklerimi paylaştığım bu blogda kendi yöremin bana göre en özel yemeklerinin tariflerini yayınlıyorum. Geçtiğimiz gün Dünyanın lider toptancı marketi Metro Toptancı Market'in Metro Kültür Yayınları kapsamında çıkardığı ödüllü "Bayram Çöreği-Diyarbakır Mutfağı" kitabını yemek bloğu yazarlarına tanıtımı için Eminönü sahilde olan Surplus Restoran'da blogger dostlarla güzel bir etkinliğe davet edildim. Türkiye'nin yerel değerlerine sahip çıkmayı kendine görev edinen Metro Toptancı Market akşam yemeğinde ünlü Osmanlı Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran'ın hazırladığı Diyarbakır yemekleri eşliğinde bizlerle paylaştı.
Metro Kültür Yayınları'nın Yayın Yönetmeni ve Editörü sevgili Nilhan Aras tarafından kaleme alınan bu kitabı kendisiyle keyifli bir sohbet ile gerçekleştirdik. Büyük şans oldu Nilhan hanım ile yan yana oturmam. Bir yandan seçilmiş yemekler bizlere ikram edilirken öte yandan Nilhan hanımla kitap üzerine söyleşi yapmak çok güzeldi. :)
Diyarbakır mutfağını Diyarbakırlılar anlatmış kitabın içeriğinde. Yani tüm tarifler Diyarbakırlılar tarafından bildirilmiş. Kitap tüm şehrin ilçeleri ve köylerine gidilerek yerellerden bilgisi alınarak hazırlanmış. Hatta kitabın içinde yemeklerin yöresel isimleri ve farklı ilçelerde verilen farklı isimlerini de bulabiliyoruz.

"Bayram Çöreği / Diyarbakır Mutfağı" kitabı, zengin ve özgün içeriği ile dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışmasında Gourmand'ta "En İyi Yerel Mutfak Kitabı" kategorisinde Türkiye birincisi olmuş. Ayrıca bu yarışmanın dünya finali de Mayıs ayında Çin'de gerçekleşecek. Tabi ki yarışma da kitap Diyarbakır mutfağını dünyaya tanıtacak.

Bu güzel kitap ve organizasyon için Metro Toptancı Marketi'ne ve Hülya Okatan hanımefendiye daveti için, tüm emeği geçenlere çok teşekkür ederim. :)