4 Kasım 2013 Pazartesi

Su kabağı yemeği (su kabağı aşı)

Yöremin güzel yemekleri var. Rabbime şükrediyorum bunun için her zaman. Büyük şehirlerde birçok kişinin varlığını bile bilmediğini farkettiğim bir kabak var bizim Şanlıurfa'mızın. Birçok ilde yetiştiriliyor ama bu tarz yemeği bildiğim kadarı ile bizim oralarda ağırlıklı yapılıyor.
Özellikle kartlaştırılıp belli aşamalardan geçirilip süs eşyası veya mutfak eşyası olarak kullanılıyor. Alışverişini yaparken taze olmasına yani tırnak batacak yumuşaklıkta olanını seçmek gerekiyor. Annemin büyüklerimizden öğrendiği ve sezonunda bulabilirsek sık sık yaptığımız güzel bir yemek. Tarifine buyrun :)
Malzemeler:
500 gr su kabağı (metre kabağı da olur)
200 - 250 gr kadar kuşbaşı et (ben kuzu eti kullandım.)
500 gr domates
1 su bardağı nohut
1 baş soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 baş sarımsak
1 tane limon (Ekşi sevmenize göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir.)
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çimdik karabiber
1 çay kaşığı pulbiber

Hazırlanışı:
• Su kabağını yıkadıktan sonra dış kabuğunu bıçakla soyarız. İçindeki çekirdekleri çıkarılır. Fotoğraftaki gibi üçgen şekilde böleriz.
• Soğanı doğrarız. Düdüklü tencereye soğanı ve eti atıp zeytinyağı ile kavururuz. İçine domates salçasını, sarımsağı ve domatesleri de doğrayıp üzerine ekleriz. Üzerine su koyup tuzunu atarak kapağını kapatıp 45 dk pişiririz. Geceden ıslattığımız nohutu düdüklüyü açtıktan sonra ekleyip 45 dk kadar yine pişiririz. Yine düdüklüyü açtıktan sonra su kabağını atıp 20 - 25 dk kadar yani kabaklar pişene kadar kaynatırız. Üzerine limonu sıkarız. Kuru nane, karabiber ve pulbiberi atıp ocağı kapatırız.