25 Ağustos 2011 Perşembe

Profiterol...



Malzemeler:
Hamuru için:
1,5 su bardağı su
100 gr margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tozşeker

İç kreması için:
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 adet yumurta sarısı

Üzerine:
Hazır çikolata sosu

Hazırlanışı:
Hamuru hazırlamak için bir tencereye suyu koyup kaynatalım. Suyun içine margarini ekleyip eriyene kadar karıştırmaya devam edelim. Ardından un, tuz ve şekeri de ekleyerek hızlı bir şekilde topaklanmadan karıştıralım. Hafif üstü göz göz olunca ocağı kapatalım. Yaklaşık 10 dakika ılımaya bırakalım. Ilıdıktan sonra yumurtaları tek tek karışıma eklememiz gerekiyor. Bu bir püf noktası. Her yumurtayı eklediğimizde 1-2 dakika kadar yani iyice karışana kadar mikserle çırpalım. Sonra ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinciyi de tek tek kırıp 1-2 dakika kadar çırpıp sonra öteki yumurtaya aynı işlemi yapalım. Hazırladığımız hamuru buzdolabında bir saat kadar dinlendirelim.

Muhallebisi için vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırıp ocağa alalım ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Vanilyayı ise ocağı kapattıktan sonra karışımın üzerine ekleyerek soğumaya bırakalım.

Buzdolabında dinlendirdiğimiz hamuru alıp yağladığımız tepsiye 1,5 çay kaşığı kadar 2 cm aralıklarla dökelim. Yalnız arkadaşımdan aldığım tarifte yukarıda yazdığım gibi tepsiyi yağlayalım dedi ama ben unutmuşum. Yağlamadığım tepsi yağladığım tepsiye nazaran çok daha kolay ve kırılmadan çıktı. Yani bence yağlamayın. :)) Ayrıca bu malzeme ile 2 tepsi çıktı.

Tepsilerimizi önceden ısıtılmış önce 200 dereceli fırında 15 dakika kadar sonra ayarı 150 dereceye düşürerek bir 20-25 dakika kadar daha pişiriyoruz. Kapağı asla açmıyoruz. Çünkü kapağı açar açmaz tüm kabaran hamurlar anında sönüyor. :(( Piştikten sonra da fırın kapağını açmayalım. Ben fırının ılık bir hale gelene kadar bekledim açmadım. En büyük korkum bu zaten. Yaptığım hamurun sönmesi. :))

Ayrıca hafif pembeleşince fırını kapatın. Çünkü fırın sıcağıyla içinde kaldığı için biraz daha pişer.

Fırından çıkardığınız hamurları bıçakla dikkatli bir şekilde kesin içine kremadan eşit bir şekilde bolca sürelim. Ben ilk kez yapmama rağmen kırmadan ve şekilli bir şekilde kesebildim. Umarım bir çoğumuz bunu rahatlıkla yapabilir. :)

Size tavsiyem tüm bu yazılanlara uymanız. Çünkü püf noktalarını dikkate almazsak tüm tarif yanlış sonuçlanır. Tarifini Anneeligibi Reyhan'ın bloğundan aldım. Kendisine buradan teşekkür ederim. :)
Şimdiden afiyet olsun. :))