10 Mart 2013 Pazar

Pırasa Sarması (Pırasa Dolması)

Pırasa sarmasını hep merak ediyordum ve yapanlardan çok duyuyordum. Annemde çok kolay deyip duruyordu. Baktım evde bi dünya pırasa var dolapta hemen iç katıp sarma denedim. Bence oldu. :) Siz de deneyin..

Malzemeler:
1 kg pırasa
250 gr pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
2 baş soğan
5-6 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
• Pırasaların en dış yapraklarını ve beyaz kısımlarını kullanıyoruz. Beyaz kısımlarını kesip ayırdıktan ve pırasayı yatay tuttuktan sonra bıçakla bir çizik atarak yaprak yaprak ayırırız. Bir pırasadan eğer kalın bir pırasa ise en az 5-6 yaprak çıkıyor. Bir tencereye su koyup ısıtıyoruz. Kaynayan suyun içine çıkardığımız pırasaları yumuşaması için tencereye koyup 3-4 dk haşlıyoruz. Sonra çıkarıp soğuk sudan geçiriyoruz.
• Soğanları ve sarımsakları doğrarız. Derin bir kapta tüm malzemeleri doğradıklarımızla beraber ekleyerek karıştırırız. Sonra ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri üzerine ekleyerek el yordamı ile karıştırırız.
• Pişireceğimiz tencerenin en altına kaşık, çatal gibi malzemeler koyuyoruz. Ben direkt koyunca en alttakilerin hep yanmasından korkmuşumdur. Ben başka koyacak malzeme bulamazsam öyle yapıyorum. Pırasaları tezgaha koyup üzerine iç malzemeyi en baş kısmına koyduktan sonra muska şeklinde üçgen üçgen katlayarak tencereye diziyoruz.
• Hepsi bittikten sonra üzerini kapatacak şekilde su koyarak ocağa yüksek ateşte koyarız. Kaynamaya başlayınca hemen kısmamız gerekiyor. Sonra kısık ateşte 30 dk. pişinceye kadar bekletiriz.

Annem diyor ki bulgur bir avuç pirinç yerine kullanılırsa daha lezzetli ve daha tane tane içi olurmuş.

Afiyet olsun.