26 Ekim 2016 Çarşamba

Reis ile siyah pirinçli tavuk çorbası...

Beyaz pirinci sevmeyen yoktur sanırım. Ben de çok severim. Son dönemlerde beyaz pirincin zararları ve kilo yapması üzerine bir sürü haber ve yazı okuyoruz. Neredeyse hiç evime pirinç girmiyor diyebilirim. Dolmamı, sarmamı ve pilavımı hep bulgurla yapıyorum sağlıklı diye. Hoş tadını da çok seviyorum o da ayrı tabi. ;)
Sofralarımızda yerini yavaş yavaş bulgura bırakan pirincin artık sağlıklı bir alternatifi var. Siyah pirinç... Besin değeri oldukça yüksek, içinde magnezyum ve demir açısından zengin bir lif ve mineral deposu. Siyah pirinç beyazına oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor. Siyah pirincin beyaz pirinçten bir diğer bir farkı antioksidan değerinin yüksek olması. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyormuş. Bu bilgilerin ışığında gönül rahatlığı ile siyah pirinç kullanmaya başladım. Ürünlerini seve seve tükettiğim Reis Gıda'nın siyah pirincini kullanmaya karar verdim. Annem tavuk haşlamış gündüz. Akşam gelince çorbasını yapmak istedim. Şimdi tarifini yazayım...

Malzemeler:
1 su bardağı Reis siyah pirinç
1 iri baş kuru soğan
2 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı kuru nane
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber

Hazırlanışı:
Soğanı doğrayıp zeytinyağında kavururuz.


Salçayı ve siyah pirinci atıp 2 su bardağı tavuk suyunu ve 3 su bardağı suyu ekleyip kaynatırız. Üzerine tuz, pulbiber, kuru nane, limon ve sarımsağı ekleyip ocağı kapatırız. Suyu bol kullanmamın sebebi pirinci önceden ıslatmadığımız için pişme süresinin uzun oluşu. Pişmezse daha da su ekleyip gerekli pişme ve yoğunluğa ulaşınca altını kapatıp servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun. ;)

NOT: Pirinci faydaları bilgisi Milliyet internet sitesinden alıntıdır.