21 Şubat 2013 Perşembe

Taze Baharat Marineli Izgara Bonfile...

Böyle bütün bonfile tarzı et yemeyi sevmezdim. Doors Akademi'de öğrendiğim bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Gerçekten çok lezzetli oldu. Tavsiye ederim. :)

Malzemeler:
200 gr bonfile et
4 dal taze keki
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tane karabiber
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı deniz tuzu

Hazırlanışı:
Sarımsağı soyup ince kıydıktan veya dövdükten sonra bonfile etimizi tuz hariç öteki malzemelerle ve kıydığımız sarımsak ile 1 saat kadar geceden terbiyeleriz. Marine ettiğimiz (terbiyelediğimiz) bonfileyi pişirmeden yarım saat evvel her iki tarafını iyice tuzlarız. Ocağa pişireceğimiz dökme demir tava ya da ızgarayı koyarak iyice ısıtırız. Biliyorsunuz eti soğuk tavaya koyarsak kurur. Sıcak tavaya koyarsak et suyunu çeker ve lezzetsiz ve kuru bir ete sahip oluruz. Isıttığımız tavaya bonfilemizi koyarız. Her iki tarafını 3'er dakika kadar pişiririz. Sonra ocağı kısarak istediğimiz pembeliğe gelecek kadar pişiririz. Sonra önceden 180 C ısıtılmış fırında da pişirebiliriz. İsteğe ve zevke göre az pişmiş için yaklaşık 5-7 dk, orta pişmiş için 13-15 dk, iyi pişmiş için ise yaklaşık 20-25 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Fırından çıkardıktan veya ocakta pişirdikten sonra bıçakla istediğimiz kalınlıkla doğrayıp servis yaparız. Ben yanına siyah pirinçle yapılmış risotto ile servis yaptım. Servis size kalmış. :)

Afiyet olsun...

Kuru Fasülye...

Lise yıllarımdan kalma bir hikaye anlatayım. Bir arkadaşım bir dersten sınıfta kalıyordu. Hoca çağırmış. Maksat sınıf atlatmak. Sormuş; "Kuru fasülyenin yanına soğan mı gider turşu mu?" Demiş "Soğan". Tamam demiş geçmiş sınıfı. O kadar. Bizim insanlarımızın üzerinde o kadar büyüktür kuru fasülyenin yeri. :))

4 yıllık bloğumun içinde birçok yöresel tarifim var. Fakat geçtiğimiz gün baktım bizim her yöremizin asli yemeği olan kuru fasülye tarifini eklemediğimi farkettim. Ve birçok mutfağın baştacı. Ben küçükken beğenmezdim sanki basit bir yemek gibi gelirdi. Gün geçip büyüdükçe ne kadarda sağlıklı ve lezzetli bir yemek olduğunu farkettim. :) Yanına turşu veya soğanla servis yapılabilir.

Malzemeler:
1/2 kg kuru fasülye
300 - 350 gr kuşbaşı et
1 baş kuru soğan (küçük boy ise 2 adet)
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı pulbiber
1/3 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı:
Fasülyeleri geceden ıslatılırız. Kuşbaşı eti istediğimiz boyutlarda doğrayarak düdüklü tencereye koyarız. Zeytinyağı ekleyerek etlerin rengi dönecek şekilde çeviririz. Soğanları yemeklik doğrayıp tencereye etlerin üzerine koyarız. Az dolandırdıktan sonra üzerine domates salçasını ekleyerek birkaç dolandırırız. Etler pembeleşmeden yani tam pişmeden üzerine 2 litre kadar su ekleyip baharatlarını atarak düdüklüyü kapatırız. Yaklaşık yarım saat kadar ses çıktıktan sonra ocağı kapatıp usulünde tencerenin kapağını açarız.

Sonra ocağı tekrar yakıp tencerenin içine suyundan süzerek fasülyeleri atarız. Fasülye eğer kaliteli ise yaklaşık 30 dk kadar daha pişiririz.

Zevkine göre içine sucuk veya pastırma konularakta tadı özelleştirilebilir.

Afiyet olsun. :)