7 Nisan 2013 Pazar

Zeytinli, Zerdeçallı Batonsale Ekmek...

Herşeyi evde yapmayı planlıyordum. Ekmekte o yaptıklarımın arasına girdi. Evde ekmek yapmayı hep istemiştim. Fakat el açma yufkadan başka ekmek tarifi bilmiyordum. Sevgili Asuman Tamer'in bloğundan aldığım batonsale ekmek tarifini denedim. Gerçekten çok güzel oldu. Tabi içine biraz kendi beğenime göre malzemeler ekledim. Çok lezzetli oldu. Hemen paylaşmak istedim sizlerle. Fırından ekmek almak artık benim için neredeyse bitti. Buyrun tarife... :)

Malzemeler:
4 su bardağı köy unu (Farina Bella)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zerdeçal
20 tane civarı siyah zeytin
1 tatlı kaşığı karahavuç (çörek otu)
1 pk kuru maya (sinangil kullandım ben)
250 ml ılık su (1 su bardağı: 180 ml alıyor. Ona göre ayarlayın)

Hazırlanışı:
Önce zeytini çekirdeklerinden çıkarıp doğrarız. Tüm kuru malzemeleri yoğurma kabına koyarız. Üzerine zeytin hariç geriye kalan sıvı malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlarız. Tüm malzemeler karışırken üzerine son olarak zeytini atıp karıştırırız. İyice karıştırdıktan sonra yaklaşık 10 dk kadar yoğururuz. Çünkü mayalandıktan sonra tekrar yoğurmayacağız. 10 dk sonra üzerini kapatıp 1 saat dinlenmeye (mayalanmaya) bırakırız.
Mayalanan hamur yaklaşık 2 katına ulaşıyor boyutu. Hamuru elimizle istediğimiz şekilde biçimlendiririz. Ben saç örgüsü gibi şekillerde yaptım. :)
 Fırından çıkmış ekmeğim. :)
Ve bu da sonucun bu kadar lezzetli olmasına imkan sağlayan Farina Bella "Taş Değirmende Öğütülmüş Köy Unu"

Önümüzdeki günlerde Farina Bella'nın başka ürünleri ile yaptığım tariflerimi paylaşacağım. Ayrıca birçok marketin un ve kutulu karışımlarının olduğu reyonlarında rahatlıkla bulabiliyorsunuz. :)