11 Mart 2014 Salı

Pizza hamuru...

Pizza hamurunu evde yapmadım bundan evvel hiç. Pizza yapacağım vakit fırından mayalı hamur alıp yapıyordum. Bu tarif ile de artık bundan sonra pizza hamurum evde yoğurulacak. :)
pizza hamuru, pizza tarifi, evde pizza nasil yogurulur, pizza hamuru tarifi, hamur tarifi, margarita pizza
Malzemeler:
2,5 yemek kaşığı yaş maya
1 su bardağı ılık su
1 tutam toz şeker
1 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un


Hazırlanışı:
Orta boy bir kaseyi sıcak su ile yıkayıp dökün. Mayayı ılık suyla birlikte kaseye koyun. Şekeri ekleyin ve çatalla karıştırın ve maya köpürene kadar 5-10 dk bekletin. Unun 1/3'ünü ve tuzu tahta bir kaşıkla mayaya karıştırın. Unun diğer 1/3'ünü hamur yoğunlaşana ve kasenin kenarlarından ayrılmaya başlayana kadar bekleyin. Kalan unun bir kısmını tezgaha serpin. Hamuru alıp kalan unu azar azar ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur haline gelen 8-10 dakika yoğurup top haline getirin. Bir kaseyi hafifçe yağlayıp, içine hamuru koyun. Üzerine nemli bir bez veya havlu serip sıcak bir yerde hamurun hacmi iki katına kadar 40-50 dakika kadar bekletin. Yeterince sıcak bir yer yoksa hamur yoğurmadan önce fırını 10 dakika boyunca çalıştırıp, kapatın.Hamurun bulunduğu kaseyi, kapamış olduğunuz fırına koyup hamuru orada kabartın. Hamurun kıvama gelip gelmediğine bakmak için iki parmağınızı bastırın. Açılan delikler olduğu gibi kalıyorsa hamur kıvamında demektir. Hamurun içindeki havayı almak için yumruğunuzla bastırın ve iki dakika yoğurun. İki orta boy pizza yapmak isterseniz hamuru ikiye ayırın. 4 küçük boy yapmak isterseniz 4'e bölün. Hamur topunu unlanmış bir tezgahta düz bir disk (yuvarlak) haline getirip oklavayla 5-7 mm inceliğine gelene kadar açın. Elde de açabilirsiniz. Ben elde çevire çevire açarakta açıyorum. Daha güzel oluyor. Pizza tepsisi kullanıyorsanız kenarlarının çıtır çıtır olması için hamuru tepsiden 7 mm daha geniş açın. Hamuru hafifçe yağladığınız tepsiye fazlasını kalın bir kenar oluşturacak şekilde katlayarak yerleştirin. Hamurumuz hazır.

Afiyet olsun. :)