27 Mayıs 2013 Pazartesi

Beyaz hindiba tabağında mercimekli köfte...

Ben de bazen takıyorum bazı yiyeceklere. Yeniliklere oldukça açığım galiba. :) Beyaz hindibayı çok seviyorum. Geçen gün almıştım bir paket. Yarısı yetti bu yemeğin servisini yapmaya. Hem mercimekli köfte tarzı yemeklere ya da mezelere oldukça görseli hoş sunumlar yapmaya elverişli ve lezzetini sevdiğim bir sebze. Her türlü yemeğe yakışan bu sebzeyi tavsiye ederim gerçekten. :) 
beyaz hindibali yemekler, mercimekli beyaz hindibali tarif
Malzemeler:
1/2 kg bulgur (ben esmer bulgur tercih ettim)
1,5 su bardağı mercimek
1 baş sarımsak

2 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 büyük boy soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
Servis için 1/2 paket beyaz hindiba (2 adet)

Yapılışı:
Önce mercimek bir tencereye yıkandıktan sonra üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su konularak iyice eritilir. Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Maydanoz ve nane de ayıklanarak ince ince kıyılır. Çiğköfte tepsisine bulgur konur. Üzerine erittiğimiz mercimeği dökerek bir kaşık yardımı ile iyice karıştırırız. Tepsinin bir kenarında toparlarız. Kenar kısımlarına soğan ve tüm baharatları atarak ufaktan yoğururuz. Küçük bir tencerede domates salçasını zeytinyağı ile yaklaşık 5 dk kadar pişiririz.

Yoğurduğumuz köftenin içine ekleyip kaşık ile karıştırırız. Sıcak karışımları koyarken köftemize öncelikle kaşıkla sonra el ile karıştırmakta fayda var. Elimiz ciddi manada yanabilir. Herşey birbirine karıştıktan sonra üzerine önceden kıydığımız nane ve maydanozu ekleyip bir defa karıştırıp sıkımlayarak önceden yıkadığımız beyaz hindibaları servis tabağına koyarak üzerine birer tane yerleştiririz. :)

Afiyet olsun.