26 Şubat 2014 Çarşamba

Küncülü Akıt...

Urfa'nın bilinen güzel bir tatlısıdır "Küncülü Akıt". İsmini duymuştum ama yapma imkanım olmadı. İçinde susam, pekmez ve ceviz kullandığım için hazır şekerlemelerden çok daha faydalı olacaktır. En azından katkı maddesi yok.
yoresel tatlilar, tatlilar, pekmezli tatlilar, tatli tarifleri, pratik tatli, sanliurfa tatlisi, yoreselyemekler, kunculu akit, kunculu tatli, susamli tarif, susamli tatli
Annemin bildiği kadarı ile birçok yemeği öğreniyorum ama bunu hiç yapmamıştı. Babaannemde dünyasını değişince artık öğrenme şansım iyice azaldı. Şimdi diyeceksiniz küncü nedir. Küncü susamın kabuklusu. :) Sevgili www.uyarveyemekler.blogspot.com.tr bloğundan öğrendiğim tarifi birazda yorumlayarak kendim hazırladım. Benim yöremin insanı. Yöresel yemek tariflerini imkân oldukça takip ediyorum. Buradan kendisine teşekkür etmek isterim. :)

Malzemeler:
1,5 su bardağı üzüm pekmezi
2 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı küncü (kabuklu susam)
1 su bardağı ceviz içi (isteğe göre antep fıstığı kullanabilirsiniz.)

Hazırlanışı:
Pekmezi küçük bir tencereye koyarak kısık ateşte kaynatın Öte yanda küncüleri yani susamı teflon tavada kavurun. Rengi dönmesi yeterli. Üzerine toz şekeri döküp karıştırın ve ocağı kısın. Kaynayan pekmezin kıvam alması gerekiyor. Biraz kaynadıktan sonra bir damla alıp soğuk su içinde dağılıp dağılmadığını anlamak için koyarız. Dağılmıyorsa kıvam tamamdır. Küncünün üzerine pekmezi ağır ağır dökün ve karıştırın. Ben tahta kaşık kullandım. Döküp soğutacağımız karışımı bir kaba dökmemiz gerekiyor. Bu kabı ben borcam kullandım fakat biraz ayırmakta zorlandım. Bence fırın kağıdı kullanmak bu işi çözecektir. Ben bir dahakine öyle yapacağım. Önceden borcamın dibine cevizleri iri parçalar halinde yayın. Üzerine yaptığımız karışımı yayarak dökün. Ve soğumaya bırakın.
Ben yine biraz aceleci davrandım ve erken kestim. O nedenle kenarları hafif yamuk oldu. :) Ilıdıktan sonra istediğimiz boyutlarda dilimleyin ve servis tabağına alın.

Afiyet olsun. :)