2 Nisan 2012 Pazartesi

Kaymaklı Kadayıf...


Oldum olası tatlıyı sıcak sevmişimdir. Buna sütlaç dahil. :)) Kaymaklı kadayıfta sıcak sunumlarımdan. Kadayıf ve künefe sevenlere ekstra bir lezzet. :)

Malzemeler:
Kaymağı için:
5 tatlı kaşığı irmik
1/2 litre süt

Şerbeti için:
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
Çeyrek limon

Kadayıf hamuru için:
400 gr taze tel kadayıf
100 gr tereyağı
İsteğe göre üzerine antep fıstığı

Yapılışı:
• Kaymağını yapmak için irmik ve sütü bir tencerede soğukken karıştırıp ocakta kaynamaya bırakırız. Kaynayıncaya ve katılaşıncaya kadar pişiririz. Ocağı kapatır soğumaya bırakırız.

• Şerbeti için malzemeleri ocağa koyup kaynamaya bırakırız. 5-6 dakika kaynadıktan sonra kaşıkla damlata damlata son damlaya kadar bekleriz. Eğer düşen damlalar hafif sünüyorsa şerbet olmuş demektir. Hemen ocağı kapatırız.

• Kadayıf için tereyağını pişireceğimiz tepsiye elimizle her tarafına eşit gelecek şekilde süreriz. Sonra kadayıf hamurunu kesme tahtasında ince ince doğrarız. Öncelikle aldığımız kadayıf hamuru taze olmalı. Yoksa istenilen sonucu alamayız. Kestiğimiz hamurun yarısını tepsiye eşit miktarda dizip arasına kaymağı yine eşit şekilde yayarız. Sonra geriye kalan yarısını tepsiye yayarak eşit gelecek şekilde dağıtırız. İki elimizi birleştirip hamuru bastırırız. İyice bastıralım ki dağılmasın. Bu işlem çok önemli. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiririz. Daha sonra tepsinin aynı büyüklüğünde bir tepsi alıp fırından çıkardığımız tepsinin üzerine kapatırız. Dağılmasına izin vermeden bir çırpıda tepsiyi ters çevirip pişirdiğimiz aynı tepsiye tekrar koyarız. O yüzününde iyice kızarması gerekiyor çünkü… Sonra şerbeti fırından çıkardığımız tepsiye döküp 5 dk bekleyip şekeri çektikten sonra istediğimiz şekilde keserek sıcak servis yaparız.

Afiyet olsun. :)

Bunları biliyor muydunuz?


• Yemeğe tuz ile başlanırsa beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde, midede mukus denilen sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşturduğunu ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önlediğini…

• Yemek yerken yerde oturarak sol ayağı katlayıp sağ ayağı karna çekerek oturulup yenildiğinde, su ile doldurulmuş balon şeklinde olan midenin çıkış kısmını kapatarak yenilen gıdanın tam sindirilmeden bağırsaklara kaçmasını önleyeceğini ve mide dolunca da doygunluk hissi vererek çok fazla yemeden kalkılacağını…

• Yemek yerken yemeğin ortasında su içildiğinde içilen suyun yenilen gıdaların sindirilmesine, gerekli vitaminlerin emilmesine katkıda bulunduğunu ve midede doygunluk hissi vererek az yemeye vesile olduğunu…

• Oturularak ve en az 3 yudumda içilen su, dil ve ağız bölgesinde daha fazla duraksadığından tükürük bezleri için gerekli olan suyun emilimini artırıp anti bakteriyel ve antioksidan etkiye sahip tükürüğün salgılanmasını artırarak ağız ve diş sağlığına katkıda bulunduğunu..

• Uyurken sağ yana dönüp yatıldığında solda olan kalbimizin daha rahat çalışmasına neden olarak, kalbi yormadan dinlenmiş bir vaziyette kalkılabileceğini…

• Tuvalete girerken sol ayakla ilk adım atıldığında kaygan olan zeminde ayağın kayması durumunda sola göre daha güçlü olan sağ ayağın düşmeyi engelleyerek vücudu dengelediğini..

• Banyo yaptıktan sonra ayaklara soğuk su dökmenin kan dolaşımını hızlandırıp sıcak sudan dolayı genleşmiş olan damarların içindeki kanın aktivasyonunu artırarak tansiyon düşüklüğünü önlediğini ve savunma mekanizmasını güçlendirdiğini…

• Kesintisiz uyunan uzun gece uykularının, damarlarda vazodilatasyona neden olduğunu, uyku ortalarında kalkıp el yüz yıkamak (ör: abdest almak) az yorucu egzersizler yapmanın (ör: teheccüd namazı) vazodilatasyonu engellediğini ve daha zinde kalkılabileceğini…

• Bütün bunların, 1500 sene evvel Peygamberimiz (sav) in yaptığı ve ümmeti için de tavsiye ettiği sünnet-i seniyyeler olduğunu biliyormuydunuz...?

Aya Köftesi...

Yöremin en sevdiğim yemeklerindendir. Özellikle annem doyurucu olduğu için çok tercih ederdi. Hem yapılışı kolay hem de benim için lezzetli bir yemek. Koşup oynayıp tekrar tekrar yerdim. Hala da çok sık yapar ve yerim. Uzun otobüs yolculuklarımızın en temel yemeklerinden. :))

Malzemeler:
1/2 kg ince bulgur
250 gr dövülmüş yağsız kara et
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı pulbiber (isot)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Çok az tarçın.

Yapılışı:
Geniş bir yoğurma tepsisinde bulgur, kıyma, un ve tüm baharatlar atılarak yoğurulur. Köfte kıvamına gelecek şekilde azar azar su eklenerek yoğurulur. Bir kaba el batırmak için su konulur. Daha sonra ceviz büyüklüğünde bir parça alınarak yuvarlanır. El ayasının içine oturtularak iki elin birbirine vurulması suretiyle (iki elin ayası arasında sıkıştırılarak) kenarları düzgün olacak şekilde teker teker açılır. Derin bir tencerede bol sıvı yağ içine yavaşça bırakılıp kızarıncaya kadar pişirilir. Kevgir yardımıyla tepsiye konur. Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun. :)