Oldum olası tatlıyı sıcak sevmişimdir. Buna sütlaç dahil. :)) Kaymaklı kadayıfta sıcak sunumlarımdan. Kadayıf ve künefe sevenlere ekstra bir lezzet. :)
Malzemeler:
Kaymağı için:
5 tatlı kaşığı irmik
1/2 litre süt
Şerbeti için:
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
Çeyrek limon
Kadayıf hamuru için:
400 gr taze tel kadayıf
100 gr tereyağı
İsteğe göre üzerine antep fıstığı
Yapılışı:
• Kaymağını yapmak için irmik ve sütü bir tencerede soğukken karıştırıp ocakta kaynamaya bırakırız. Kaynayıncaya ve katılaşıncaya kadar pişiririz. Ocağı kapatır soğumaya bırakırız.
• Şerbeti için malzemeleri ocağa koyup kaynamaya bırakırız. 5-6 dakika kaynadıktan sonra kaşıkla damlata damlata son damlaya kadar bekleriz. Eğer düşen damlalar hafif sünüyorsa şerbet olmuş demektir. Hemen ocağı kapatırız.
• Kadayıf için tereyağını pişireceğimiz tepsiye elimizle her tarafına eşit gelecek şekilde süreriz. Sonra kadayıf hamurunu kesme tahtasında ince ince doğrarız. Öncelikle aldığımız kadayıf hamuru taze olmalı. Yoksa istenilen sonucu alamayız. Kestiğimiz hamurun yarısını tepsiye eşit miktarda dizip arasına kaymağı yine eşit şekilde yayarız. Sonra geriye kalan yarısını tepsiye yayarak eşit gelecek şekilde dağıtırız. İki elimizi birleştirip hamuru bastırırız. İyice bastıralım ki dağılmasın. Bu işlem çok önemli. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiririz. Daha sonra tepsinin aynı büyüklüğünde bir tepsi alıp fırından çıkardığımız tepsinin üzerine kapatırız. Dağılmasına izin vermeden bir çırpıda tepsiyi ters çevirip pişirdiğimiz aynı tepsiye tekrar koyarız. O yüzününde iyice kızarması gerekiyor çünkü… Sonra şerbeti fırından çıkardığımız tepsiye döküp 5 dk bekleyip şekeri çektikten sonra istediğimiz şekilde keserek sıcak servis yaparız.
Afiyet olsun. :)