26 Aralık 2014 Cuma

Sarımsaklı Balık...

Güneydoğu kökenli olup İstanbul'da doğma, aile büyükleri bile İstanbul'da yetişme bir ailenin evladı olarak balığı çok seviyorum. Hele ki istavrit ve lüfer cinsi balıkları haftada bir mutlaka tüketmeye çalışıyorum. Hem ekonomik balıklar hem de lezzetli. Dip balığı yemiyorum. Mesela kefal gibi balıkları yemem. Denizin çöplüğünü yiyorlar. Hamsi, istavrit, lüfer dağlardaki keçiler gibi en lezzetli deniz ürünlerini yiyorlar. Babam balıkçılıkla uğraştı bir zamanlar rahmetlik. Oradan biliyorum... Annemlerin memleketi Şanlıurfa'nın kazası Birecik. Nasıl eti biberle terbiye etmişlerse balığı da soslu yapıyorlar. Ben bilmezdim. Ta ki annemin kuzeninde yiyene kadar. Bu akşam eve geldiğimde annem sarımsaklı marmara hamsisi yapmayı planlamış. Hemen mutfağa yardıma koyuldum... Öğrendiğim tarifi hemen sizinle paylaşmak istedim. :)

Malzemeler:
1/2 kg hamsi veya istavrit
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 baş sarımsak
Mısır unu
Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı:
Balıkları ayıklayıp, bol suda iyice yıkayın. Sarımsağı iyice ezip, tuz, salçaları ekleyip iyice karıştırın. Üzerine sudan çıkarıp süzdüğümüz balıkları atarak karıştırın. Kızgın yağda tavaya dizerek kızartın.