3 Aralık 2017 Pazar

Domatesli Köfte...

Merhabalar herkese...

Uzun zamandır paylaşım yapamıyorum. Hem yoğun çalıştığım için hem de akşamları eve geldiğimde yapacak işlerim çok fazla oluyor. Hele ki yorgunluk vs cabası. Geceler yetmiyor inanın...

Tarif bekleyen dostlara özel bir tarif vereceğim. Yine memleketimin yemeklerinden... Domatesli köfte. Bol domates ile yapılan Urfa yöresine ait bir köfte bu. Her zaman yapılmaz. Bazısı belki yumurtalı köfteye yumurtalı çiğköfte dedikleri gibi bu köfteye de domatesli çiğköfte diyebilir. :)

Malzemeler (4 kişilik):
Yarım kg domates
Kişi başı küçük çay bardağı ince köftelik bulgur
Bir baş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım bağ taze nane
2 yemek kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tepeleme kimyon
1 büyük baş kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası

Hazırlanışı:
Bir küçük tencereye domatesler kabuklarından soyulup iri doğranıp konur. Ocağa koyup üzerine birşey eklemeden orta ısıda güzelce pişirilir. Böyle domatesler iyice yumuşasın yeter. Bulgurlar yoğuracağımız çiğköfte tepsisine konur. Üzerine domatesler sıcak ocaktan alınıp eklenir kaşıkla iyice karıştırılır ve tepsinin bir kenarına toplanır. İnce kıydığımız soğan, sarımsak eklenir. Tüm baharatlar ve salçalar konur ve yoğurmaya başlanır. Güzelce yoğurduğumuz ve artık lezzeti tamam olan köftenin içine taze naneyi ince kıyıp ekleriz (ben biraz iri doğradım :) ve zeytinyağı ile ekleyip yoğururuz. Az bir şekilde yoğurun artık bu safhadan sonra. Sonra tabaklara yeşillikler ve ayran eşliğinde servis yapıp tüketebilirsiniz.

Annem diyor ki bulgurların üzerine domatesler ıslanırken diğer malzemeleri atma.. Atma ki baharat ve diğer malzemeler sıcak ısıda lezzeti ve görüntüsü değişir.

Afiyet olsun.