23 Şubat 2013 Cumartesi

Riso Nero Aşk Risottosu...

Workshoplar benim için yeni yemekler öğrenmek ve deneyim kazanmak için inanılmaz güzel ortamlar. Bu yemekte benim ikinci kez yaptığım bir tarif. Öncekinden farkı siyah pirinç ile olması. İlk kez yediğim bu tarifi sizinle paylaşmak istedim...
Malzemeler:
500 gr siyah pirinç
1 baş orta boy beyaz soğan
1 çay bardağı üzüm veya elma sirkesi
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:
2-3 tane çeri domates
150 - 200 gr parmesan peyniri
1/2 çay kaşığı karabiber
3 dal taze kekik
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
250 gr krema


Sebze suyu için:
3 dala kereviz sapı
2 tane orta boy havuç
1 sap pırasa
1 sap rezene
2 dal biberiye
2 dal taze kekik
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 litre su


Malzemeler:
• Önce risotto için sebze suyunu hazırlamamız gerekiyor. Sebze suyu için gerekli tüm malzemeleri yıkadıktan sonra iri doğrayıp zeytinyağı ile birlikte tencerede kokusu çıkana kadar kavururuz. Üzerine suyunu ekleyip kaynamaya bırakırız. Kaynadıktan sonra altını kısıp 30 dakika kadar pişiririz.

• Çeri domatesleri zeytinyağı, deniz tuzu, kekik ile 180 C fırında 8 dk hafif yumuşayana üzeri çatlayana kadar fırınlarız.

• Risotto için; sıçan dişi denen boyutta küçük küçük doğrayarak orta ateşte pembeleşinceye kadar kavururuz. Üzerine pirinci ekleyip 4 dakika kadar çeviririz. Sirkeyi ekleyip iyice çekene kadar kavurmaya devam ederiz. Önceden kısık ateşte bıraktığımız sebze suyunu yavaş yavaş risottoya ekleyerek karıştırırız. Her suyunu çektikçe 1 kepçe ekleriz ve sürekli karıştırırız. Bu işlem yaklaşık 1 saat sürer. Risottoda çok az su kaldıktan sonra üzerine tereyağı ve parmesanı ekleriz.

• Servis ederken tabağa koyduğunuz risottonun üzerine 2 yemek kaşığı krema ve fırından çıkardığımız çeri domatesleri koyup süsleriz.

Afiyet olsun. :)